Finipedia

Wanneer met pensioen?

Tot enkele jaren terug ging je standaard met pensioen op je 65e. Inmiddels ligt dit anders. De overheid heeft de AOW-leeftijd verhoogd, om de AOW betaalbaar te houden. Wanneer je met pensioen kunt, is afhankelijk van je geboortedatum. Wie geboren is vóór 1948, kan nog op 65 jarige leeftijd met pensioen. Wanneer je na 1 januari 1948 geboren bent, is de ingangsdatum van je pensioen afhankelijk van je geboortedatum.

Wanneer met pensioen of wanneer met AOW?

Pensioen is in Nederland opgebouwd uit meerdere delen. Je bouwt een deel op via de overheid, een deel via je werkgever en eventueel een deel zelf. Het overheidsdeel is de AOW-uitkering. Vanaf wanneer je AOW ontvangt, is afhankelijk van je AOW-leeftijd.

Het pensioen via je werkgever gaat in zodra je de pensioenleeftijd bereikt hebt. Bij verreweg de meeste mensen komt de pensioengerechtigde leeftijd overeen met de AOW-leeftijd. Op je pensioenoverzicht kun je nagaan hoeveel AOW en pensioen jij straks ontvangt.

Vervroegd met pensioen

Wil jij eerder met pensioen, oftewel vervroegd pensioen, dan zul je de overbruggingsjaren zelf moeten bekostigen. Dat kan bijvoorbeeld door vermogen op te bouwen met sparen of beleggen. Wees je er wel van bewust dat je door eerder te stoppen met werken, ook minder pensioen opbouwt. Er kan dan een pensioengat ontstaan. 

Lid worden

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie