Finipedia

Vervroegd pensioen

Eerder stoppen met werken, is de laatste jaren steeds lastiger geworden. Wil je met vervroegd pensioen, dan moet je zelf zorgen voor een buffer. AOW en je pensioenuitkering ontvang je pas wanneer je de AOW-leeftijd bereikt. Je moet dus voldoende gespaard hebben om de periode dat je nog geen pensioen- en aow-uitkering ontvangt, te overbruggen. Houd er daarnaast rekening mee dat je bij vervroegd pensioen ook minder pensioen opbouwt.

Eerder met pensioen mogelijk?

Of het mogelijk is om eerder met pensioen te gaan, hangt met name af van jouw eigen financiele situatie. Heb je geen pensioengat en heb je door de jaren heen ruim voldoende aanvullend pensioen opgebouw, dan kun je ervoor kiezen om eerder te stoppen met werken. Aanvullend pensioen opbouwen kan bijvoorbeeld met banksparen of lijfrente.

Een financieel adviseur kan voor je berekenen wat de financiële gevolgen zijn van eerder stoppen met werken.

Eerder AOW of pensioen?

Het is niet mogelijk om AOW te ontvangen, voordat je de AOW-leeftijd bereikt heb. Bij het werkgeverspensioen (=het pensioen dat je via je werkgever opbouwt) ligt dit soms anders.

Bij sommige pensioenfondsen is het mogelijk om al voor het bereiken van de pensioenleeftijd, pensioen te ontvangen. Controleer of dit mogelijk is bij jouw pensioenfonds. Bij sommige fondsen kun je al vanaf je 55e met vervroegd pensioen, bij anderen helemaal niet. Houd er wel rekening mee dat je inkomen fors daalt. Elk jaar dat het pensioen eerder ingaat, wordt je pensioenuitkering ongeveer 6% lager. Die korting duurt de rest van je leven.

Lid worden

Alternatief: deeltijd pensioen

Je kunt ook kiezen voor deeltijd pensioen. Dit houdt in dat je niet volledig met pensioen gaat, maar dat je al wel minder gaat werken. Bijvoorbeeld nog maar drie dagen, in plaats van vijf. Je moet minstens 50% van je oorspronkelijke aantal arbeidsuren blijven werken.

Over het aantal uren dat je minder gaat werken, ontvang je geen salaris, maar pensioen. Deeltijdpensioen mag niet eerder ingaan dan op 55-jarige leeftijd. Overigens is ook deeltijdpensioen kostbaar. Je bouwt tenslotte minder pensioen op. Daarnaast verbruik je het pensioen dat je opgebouwd had, al eerder.  

Voordelen van langer doorwerken

Kies je niet voor vervroegd pensioen, maar werk je juist wat langer door? Dan heeft dit voordelen voor je pensioen. Het inglegde geld heeft langer de tijd om te renderen en je legt wat meer in, waardoor er uiteindelijk een hoger pensioen ontstaat.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie