Finipedia

Pensioenleeftijd

Met pensioen gaan. ‘Vroeger’ deed je dat op je 65e. Of zelfs al eerder. Inmiddels is er een hoop veranderd rondom de pensioenleeftijd. Vanwege de stijgende kosten is de wet omtrent pensioenen aangepast. De pensioenleeftijd wordt tot 2021 in stapjes verhoogd naar 67 jaar. Vanaf 2022 zal de pensioenleeftijd bepaald worden op basis van de gemiddelde levensverwachting.

Pensioenleeftijd of AOW-leeftijd?

Wanneer we over pensioenleeftijd spreken, bedoelen we eigenlijk vaak de AOW-leeftijd. AOW is het basispensioen dat door de overheid geboden wordt. Zodra je de AOW-gerechtigde leeftijd hebt bereikt, ontvang je een AOW-uitkering. Deze AOW-uitkering de basis van je pensioen. Je pensioen kan daarnaast uit nog twee delen bestaan:

Wil jij weten wat jouw AOW-leeftijd is? Raadpleeg dan de website mijnpensioenoverzicht.nl. Hier vind je ook jou pensioenoverzicht.

Pensioenleeftijd niet altijd gelijk aan AOW-leeftijd

De pensioenleeftijd is de leeftijd waarop je stopt met werken. Deze leeftijd is vaak gekoppeld aan de AOW-leeftijd, maar dat hoeft niet perse. Je kunt nog (parttime) werken als je al AOW ontvangt of je kunt al met pensioen gaan terwijl je de AOW-gerechtigde leeftijd nog niet bereikt hebt.

Vervroegd pensioen

De AOW-leeftijd neemt de komende jaren geleidelijk toe. Veel werknemers zullen daarom overwegen met vervroegd pensioen te gaan. Eerder stoppen met werken mag, maar je AOW start niet eerder dan het moment waarop je de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt hebt.

Lid worden

Wie voor het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd besluit te stoppen met werken, dient rekening te houden met een aantal zaken:

  • Heb ik voldoende vermogen om de jaren zonder inkomen of pensioen te overbruggen?

  • Biedt het pensioenfonds waarbij je pensioen hebt opgebouwd een regeling voor vervroegd met pensioen gaan?

  • Wat betekent eerder stoppen met werken voor het door mij opgebouwde nabestaandenpensioen of partnerpensioen?

Het is belangrijk om je te realiseren dat je, wanneer je eerder met pensioen gaat, minder pensioen opbouwt. Hierdoor kan het uiteindelijke pensioen dat je ontvangt, lager uitvallen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie