AOW-Leeftijd
De AOW-leeftijd is de leeftijd waarop je AOW pensioen ingaat. Ben je geboren vóór 1948, dan is je AOW-leeftijd 65 jaar. Voor iedereen die na 1 januari 1948 geboren is, is de AOW-leeftijd afhankelijk van je geboortedatum. De AOW-leeftijd is door de Nederlandse overheid in stappen verhoogd, om het AOW-pensioen betaalbaar te houden. Je AOW-leeftijd is niet perse gelijk aan je pensioenleeftijd.
Verschil AOW-leeftijd en pensioenleeftijd
De termen AOW-leeftijd en pensioenleeftijd worden vaak door elkaar heen gebruikt. Je pensioen bestaat uit drie delen. De AOW is één van de drie onderdelen. Zodra je de AOW-leeftijd bereikt hebt hoef je geen AOW-premie meer te betalen en ontvang je een AOW-uitkering.
De pensioenleeftijd is de leeftijd waarop je mag stoppen met werken. Deze leeftijd is vaak gekoppeld aan de AOW-leeftijd. Maar eerder stoppen of later stoppen met werken kan in sommige gevallen ook. De pensioeningangsleeftijd wordt steeds meer een individuele keuze. De mogelijkheid om pensioen uit te stellen of te vervroegen biedt jou als werknemer de mogelijkheid het verschil tussen de AOW- en pensioenleeftijd te overbruggen.
Niet ‘65 jaar’ maar ‘pensioengerechtigde leeftijd’
Wanneer met pensioen?Tot 2013 was het standaard dat je vanaf je 65ste verjaardag met pensioen ging en AOW ontving. Door de toenemende vergrijzing en de gestegen levensverwachting, was het noodzakelijk om de AOW- en pensioenleeftijd te verhogen. Hiermee kan de AOW en het pensioen betaalbaar gehouden worden.
In plaats van ‘65 jaar worden’ spreken we nu over ‘de pensioengerechtigde leeftijd bereiken’. Dat wil zeggen: de leeftijd waarop iemand recht heeft op AOW.
AOW-leeftijd gekoppeld aan levensverwachting
De AOW-leeftijd wordt vanaf 2016 in stappen van 3 maanden verhoogd en vanaf 2019 in stappen van 4 maanden. Vanaf 2022 wordt de AOW-leeftijd gekoppeld aan de levensverwachting. De exacte AOW-leeftijd is nu dus nog niet voor iedereen bekend.