Finipedia

Voorwaardelijk pensioen

Voorwaardelijk pensioen betekent dat de hoogte van je pensioen nog niet vast staat. Wanneer je op mijnpensioenoverzicht.nl je pensioenoverzicht raadpleegt, zie je een indicatie van je werkgeverspensioen. Hoeveel pensioen je precies ontvangt wanneer je de pensioenleeftijd bereikt hebt, is afhankelijk van hoe je pensioenfonds ervoor staat. Daarom spreken we van voorwaardelijk pensioen.

Voorwaardelijk pensioen gekort?

Verreweg de meeste werknemers, bouwen pensioen op via hun werkgever. Dit pensioen is een aanvulling op de AOW, die iedereen die in Nederland woont of werkt opbouwt. Voor de opbouw van je pensioen stort je werkgever maandelijks een deel van je salaris bij een pensioenfonds of pensioenverzekeraar. Deze pensioenuitvoerder zorgt dat jouw pensioenpotje groeit: ze beleggen het geld om jou uiteindelijk van een fatsoenlijk pensioen te kunnen voorzien.

Door de vergrijzing in Nederland hebben pensioenfondsen te maken met teruglopende inleg. Daarnaast was er de afgelopen tijd sprake van tegenvallende resultaten op de beurs. Pensioenfondsen werken met een dekkingsgraad. Deze dekkingsgraad bepaalt of het fonds genoeg in kas heeft om alle deelnemers van pensioen te voorzien.

Is de dekkingsgraad, bijvoorbeeld door tegenvallende beleggingsresultaten te laag, dan heeft dit gevolgen voor jouw pensioen. Je pensioen wordt bijvoorbeeld in minder mate gelijk getrokken met de inflatie. Als het echt slecht gaat, dan kan je pensioen zelfs gekort worden.

Lid worden

Voorwaardelijk pensioen als extra regeling

Bij sommige pensioenfondsen wordt met de term ‘voorwaardelijk pensioen’ een speciale regeling bedoeld. Bij deze pensioenfondsen is voorwaardelijk pensioen een extra arbeidsvoorwaarde, waarmee je eerder met pensioen kunt. De regeling staat los van de gewone pensioenregeling en wordt uit een aparte 'pot' betaald. De regeling is de afgelopen jaren afgebouwd en enkel nog beschikbaar voor bepaalde groepen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie