Pensioenfonds
Ben je in dienst bij een bedrijf, dan bouw je waarschijnlijk pensioen op via je werkgever. Dit pensioen wordt vaak opgebouwd bij een pensioenfonds. Een pensioenfonds beheert de pensioenpremies en belegt deze inleg. Het doel is om voor iedere werknemer een fatsoenlijk pensioen uit te keren, zodra hij of zij de pensioenleeftijd bereikt heeft. Pensioenfondsen verkeerden de afgelopen jaren in zwaar weer, door tegenvallende beleggingsresultaten en aangepaste regels.
400 pensioenfondsen
Er zijn in Nederland bijna 400 pensioenfondsen. Pensioenfondsen zijn georganiseerd per sector of onderneming. Zo betalen alle ambtenaren premie aan pensioenfonds ABP, terwijl grote ondernemingen zoals Shell en Philips hun eigen pensioenfonds hebben.
Wissel je van werkgever, dan is de kans groot dat je bij een ander pensioenfonds pensioen gaat opbouwen. Waardeoverdracht pensioen kan in zo’n geval interessant zijn. Je draagt het eerder opgebouwde pensioen dan over naar het nieuwe pensioenfonds.
Pensioenfondsen beleggen
Pensioenfondsen ontvangen premies. Hierdoor zijn zij in totaal verantwoordelijk voor zo’n 1.000 miljard euro aan pensioengeld. De pensioenfondsen beleggen dit geld. Omdat pensioenfondsen de bij hen aangesloten deelnemers een bepaalde minimale zekerheid moeten bieden, kan er niet te veel risico genomen worden bij de beleggingen.
Wanneer een particuliere belegger aandelen koopt, kiest hij er voor om zijn geld in aandelen te steken, omdat hij verwacht dat daar veel rendement mee behaald kan worden. Gaat het goed mis op de beurs, dan is deze belegger misschien de helft van zijn inleg kwijt. Vervelend, maar wel alleen voor hemzelf. Pensioenfondsen moeten veel voorzichter zijn omdat zij verplichtingen hebben naar een grote groep deelnemers.
Dekkingsgraad pensioenfonds belangrijk
De financiële gezondheid van een pensioenfonds kun je aflezen aan de zogenaamde dekkingsgraad. Deze dekkingsgraad geeft aan in hoeverre een fonds in staat is om tegenvallers in bijvoorbeeld beleggingen op te vangen.
Met regels en wetten probeert de overheid te voorkomen dat er bij de pensioendfondsen problemen in de toekomst onstaan. Zo dient een fonds dat er slecht voor staat, met een verbeterplan te komen. Mocht dat niet helpen, dan zijn maatregelen als het verlagen van de pensioenuitkering onafwendbaar. Doordat er minder uitgekeerd wordt, blijft meer geld over en stijgt de dekkingsgraad.
Hoeveel pensioen opgebouwd bij pensioenfonds?
Wil je weten hoeveel pensioen jij reeds opgebouwd hebt? Raadpleeg dan je pensioenoverzicht. Hierin vind je een overzicht van het door jouw opgebouwde AOW en pensioen.