Finipedia

Pensioen afkopen

Ook wanneer je slechts voor korte tijd werkzaam bent bij een bedrijf, bouw je pensioen op. Het gaat hierbij vaak om een zogenaamd ‘klein pensioen’. Dit pensioen kun je afkopen, wat inhoudt dat je nu een vergoeding voor het opgebouwde pensioen krijgt uitgekeerd. Je recht op pensioen vervalt daarmee. Je kunt zelf een verzoek doen tot pensioen afkopen. Maar het pensioenfonds kan het klein pensioen afkopen ook verplichten.

Klein pensioen afkopen

We spreken van een klein pensioen wanneer het bedrag dat na pensionering per jaar uitgekeerd wordt, onder de € 462,88 ligt. Zo’n klein pensioen ontstaat wanneer je slechts korte tijd in dienst bent geweest bij een werkgever. Ook een bijbaantje in de horeca tijdens je studententijd kan bijvoorbeeld een klein pensioen opleveren.

Afkoop betekent dat het bedrag ineens wordt uitgekeerd. Daardoor krijg je wanneer je de pensioenleeftijdbereikt, geen pensioenuitkering meer vanuit dit pensioenfonds.

Pensioenuitvoerder kiest voor afkoop

Pensioenuitvoerders mogen sinds 2007 een klein pensioen afkopen. Hiervoor hoeven ze jou geen toestemming te vragen. Deze regeling is ingevoerd omdat kleine pensioenen voor veel administratieve rompslomp zorgen. Pensioenfondsen moeten jouw gegevens up-to-date houden en daarnaast moet er minimaal iedere vijf jaar een pensioenoverzicht verstuurd worden.

Het pensioenfonds mag je pensioen niet zomaar afkopen. Het pensioen moet jaarlijks kleiner zijn dan €462,88 (2015) én het pensioenfonds moet wachten tot je minimaal 2 jaar uit dienst bent. Deze overbruggingsperiode van twee jaar biedt jou als werknemer de mogelijkheid om het pensioen over te dragen. Bij waardeoverdracht pensioen laat je een eerder opgebouwd pensioen toevoegen aan de pensioenregeling van je nieuwe werkgever.

Laat je je pensioen in de twee jaar nadat je uit dienst bent niet overdragen dan heeft het fonds 6 maanden de tijd om je een afkoopaanbod te doen. Na die periode mag afkopen alleen als jij toestemt.

Lid worden

Jij kiest zelf voor afkoop

Je kunt in sommige gevallen ook zelf vragen om de afkoop van een klein pensioen. Laat je het opgebouwde pensioen nu uitbetalen, dan wordt het opgebouwde pensioen omgezet in een eenmalige uitkering, in de vorm van een afkoopsom. Het afkoopbedrag is niet netto; je moet er nog belasting over betalen

Voor- en nadelen afkopen pensioen

Het voordeel van je pensioen afkopen, is dat je op korte termijn een extra ‘zakcentje’ ontvangt. Wanneer de verwachting is dat jij de rest van je carrière genoeg pensioen opbouwt, kan het geen kwaad om een klein pensioen uit bijvoorbeeld je studententijd te laten uitbetalen. Bestaat de kans dat je pensioen aan de lage kant uitvalt, probeer dan het kleine pensioen te laten bestaan of over te dragen naar je huidige pensioenfonds.

Of afkopen slim is hangt daarnaast af van:

  • Het aanbod dat je krijgt. Het pensioenfonds mag zelf bepalen hoeveel ze betalen voor de afkoop. Het gespaarde bedrag wordt vermenigvuldigd met een bepaald getal, afhankelijk van je leeftijd. Hoe jonger je bent, hoe lager het 'afkoopvermenigvuldingsgetal'.

  • Het belastingtarief dat je over het afkoopbedrag moet betalen. Je betaalt over het afkoopbedrag inkomstenbelasting. Omdat je jaarinkomen door de afkoopregeling hoger is, moet je meer belasting betalen.

Afkoop heeft ook gevolgen voor de eventuele toeslagen die je van de belastingdienst ontvangt. Het kan zijn dat je door je verhoogde jaarinkomen geen of minder huurtoeslag of zorgtoeslag krijgt.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie