Pensioensparen
De meeste Nederlanders bouwen pensioen op via de AOW en via een pensioenfonds waar hun werkgever bij is aangesloten. Heb je een pensioengat of wil je graag wat extra’s om op te teren tijdens te je oude dag, dan is pensioensparen een goed idee. Pensioensparen kan op verschillende manieren. Je kunt kiezen voor banksparen. Of je spaart extra pensioen via een pensioenfonds.
Pensioensparen bij de bank
Wie wil sparen voor zijn pensioen kan natuurlijk een spaarrekening openen. Een speciale bankspaarrekening is echter een betere keuze.
Wanneer je op een reguliere spaarrekening spaart, betaal je vermogensbelasting over het deel van je vermogen dat boven de grens van het heffingsvrije vermogen uitkomt. Je betaalt daarover vermogensredementsheffing. Het bedrag dat je inlegt geldt daarnaast als aftrekpost voor de inkomstenbelasting in box 1. Pas wanneer je het tegoed op je bankspaarrekening laat uitbetalen, betaal je belasting.
Om te profiteren van voordelige fiscale regeling bij banksparen, moet er voor jou sprake zijn van een pensioentekort. Dat houdt in dat een of meerdere jaren te weinig pensioen opgebouwd hebt, bijvoorbeeld omdat je werkloos was of tijdelijk in het buitenland werkte. Hierdoor ontstaat er ‘jaarruimte’. Deze ruimte kun je gebruiken om extra te sparen voor je pensioen.
Pensioensparen bij een pensioenfonds
Een andere optie is pensioensparen bij een pensioenfonds. De meeste pensioenfondsen bieden je de mogelijkheid om extra te sparen voor je pensioen. Dit houdt in dat je een extra deel van de brutosalaris inlegt bij het pensioenfonds. Deze inleg komt in een apart pensioenpotje terecht, naast je ‘gewone pensioenpot’.
Nadeel van pensioensparen bij een pensioenfonds is dat je geen vrijheid hebt om te bepalen hoe het pensioen uiteindelijk uitgekeerd wordt. Er is altijd sprake van levenslang pensioen, wat wil zeggen dat je op basis van het gespaarde bedrag een jaarlijkse premie krijgt. Het is niet mogelijk om het opgebouwde jaar in bijvoorbeeld 10 jaar te laten uitbetalen.
Lees ook: De nieuwe pensioenwet in een notendop
Een tweede nadeel heeft te maken met de instabiliteit van sommige pensioenfondsen. Door strengere regelgeving, vergrijzing en tegenvallende beleggingsresultaten, verkeren diverse fondsen in zwaar weer. Pensioen kan dan niet geïndexeerd (aangepast aan de inflatie) worden. In extreme gevallen wordt je pensioen zelfs gekort. Extra geld inleggen bij een pensioenfonds is daarom een risico.