Finipedia

Banksparen

Banksparen is sparen voor je pensioen met belastingvoordeel. Dit is interessant wanneer je een pensioengat hebt. Bij banksparen, spaar je op een speciale rekening. Deze bankspaarrekening is geblokkeerd, wat betekent dat het niet mogelijk is om tussentijds geld op te nemen. Banksparen is een middel dat je kunt gebruiken om je AOW en het pensioen dat je opbouwt via je werkgever aan te vullen.

Pensioengat aanvullen met banksparen

Met banksparen voor je pensioen kun je, als je een pensioengat hebt, fiscaal voordelig sparen of beleggen voor een aanvulling op je pensioen. Voorheen kon dit alleen via een verzekering met lijfrente.

Banksparen voor pensioen bestaat uit twee fasen; de fase waarin je geld spaart of belegt (opbouwfase), en de fase waarin je het opgebouwde kapitaal laat uitkeren (uitkeringsfase). Bij het uitkeren heb je twee keuzes: levenslang of gedurende een aantal jaar periodiek.

Voordeel banksparen

Wanneer je op een ‘gewone’ spaarrekening spaart, betaal je belasting over het deel van je vermogen dat boven de grens van € 24.437 uitkomt. Je dient over je spaargeld boven dit bedrag vermogensrendementsbelasting te betalen. Bij banksparen gelden andere regels. Er hoeft geen vermogensbelasting betaald te worden over het tegoed op de bankspaarrekening. 

Lid worden

Het bedrag dat je inlegt op je bankspaarrekening geldt daarnaast als aftrekpost voor de inkomstenbelasting in box 1. Pas wanneer je het tegoed op je bankspaarrekening laat uitbetalen, steekt de belastingdienst de hand uit. Je betaalt dan belasting over het bedrag dat je laat uitbetalen.

Te weinig pensioen opgebouwd?

Om te profiteren van de genoemde belastingvoordelen moet je een pensioentekort hebben. Dat houdt in dat je een of meerdere jaren te weinig pensioen opgebouwd hebt, bijvoorbeeld omdat je werkloos was of tijdelijk in het buitenland werkte. 

Of er sprake is van een pensioengat, bepaalt de Belastingdienst. Op de site van de Belastingdienst kun je berekenen of er in jouw situatie sprake is van een pensioentekort. Daarvoor wordt gekeken naar het gebrek aan pensioenopbouw in het jaar zelf (de jaarruimte) én in de voorgaande zeven jaren (de reserveringsruimte). Afhankelijk van hoeveel jaar- en reserveringsruimte je hebt, kun je voor een bepaald bedrag banksparen voor een aanvullend pensioen.

Banksparen voor je hypotheek

Voorheen werd banksparen ook gebruikt om te sparen voor je hypotheek, maar dit is inmiddels achterhaald. Sinds 2013 is het niet meer mogelijk om een bankspaarhypotheek af te sluiten. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie