Wegenwacht ANWB
De ANWB is de grootste aanbieder van pechhulp in Nederland. Uniek van de ANWB zijn eigen auto’s die uitrukken bij pech. Bij andere aanbieders ben je vaak aangewezen op garagehouders uit de buurt. De ‘Wegenwacht’ van de ANWB verleent niet alleen pechhulp maar is ook actief als belangbehartiger van de automobilist en als reisorganisatie.
Historie ANWB Wegenwacht
De oorsprong van de ANWB dateert uit 1883. Hiermee is de organisatie met afstand de oudste pechhulpverlener van Nederland. ANWB is begonnen als een bond voor wielrenners. Vrijwel direct na de oprichting bracht de bond een magazine uit. Dit ‘maandblad’ ontvangt een ANWB-lid nu in de vorm van de Kampioen.
Inmiddels werken er meer dan 4.500 mensen bij de ANWB, zijn er meer dan 12.000 vrijwilligers actief en bedroeg de omzet in 2014 een slordige € 995 miljoen.
Reisorganisatie
De ANWB is niet alleen actief met pechhulp. Voor allerlei thema’s rond vrije tijd en vakantie kun je er terecht. Van een dagje uit tot een weekendje weg of verre zonvakantie, de ANWB verstrekt informatie en boekingsmogelijkheden. Ga je met de auto weg, dan kun je de site raadplegen voor actuele route- en filegegevens. Laat je de auto staan en kies je voor wandelen of fietsen? Ook daarover geeft de voormalige wielerbond advies.
ANWB lidmaatschap
Je kunt lid worden van de ANWB zonder pechhulp af te nemen. Hiervoor krijg je advies en informatie, ledenvoordeel en belangenbehartiging terug, zo staat op ANWB.nl beschreven. De Wegenwacht ANWB lidmaatschapkosten zijn logischerwijs afhankelijk van de diensten die je afneemt.
Verschil ANWB en andere aanbieders pechhulp
Ga je pechhulp afsluiten, dan is het belangrijk om de service en prijs die de ANWB biedt te vergelijken met de voorwaarden van andere partijen. Bij het pechhulp vergelijken zul je merken dat er veel verschillen zijn.
De ANWB wijkt op diverse manieren af van andere aanbieders van pechhulp. Zo heeft de organisatie de welbekende gele auto’s die bij pechhulp in Nederland verschijnen bij pechgevallen. Andere aanbieders werken vooral met garages die ter plaatse hulp verlenen.
Ook ongebruikelijk is dat de ANWB één tarief hanteert, ongeacht de leeftijd van de auto. Verder is de ANWB de enige die pechhulp biedt gebaseerd op het kenteken. Iedere bestuurder van de betreffende auto kan aanspraak maken op hulp. Bij de andere aanbieders staat de persoon centraal en niet de auto.