Recht van opstal
Het recht van opstal is van toepassing als je wilt bouwen of als er iets gebouwd is op andermans grond. Bijvoorbeeld een schuur die deels op de grond van een buurman staat. Bouw je zo’n schuur zonder het recht van opstal, dan is de buurman automatisch mede-eigenaar van de schuur. Het planten van een boom op andermans grond vereist ook het recht van opstal.
Wat is nodig voor recht van opstal
Het recht van opstal verkrijgen, is alleen mogelijk, als de grondbezitter meewerkt. Samen met hem kun je een recht van opstal afspreken met bepaalde voorwaarden. De grondeigenaar kan jou om een vergoeding vragen, omdat jij zijn grond gebruikt.
Bouwen op andermans grond zonder recht van opstal
Bouwen op iemands grond zonder het recht van opstal, heeft grote gevolgen. Het gebouw is dan namelijk niet van jou. In Nederland heet dat “natrekken”. Dat is een moeilijk woord voor: opstal op iemands grond, is automatisch het bezit van de grondbezitter.
Automatisch recht van opstal
Het recht van opstal kun je verkrijgen door verjaring. Dat wil zeggen dat je na tien tot twintig jaar automatisch het recht van opstal krijgt als je opstal hebt gebouwd op iemand anders zijn grond. Van verjaring is pas sprake als de grondbezitter al die jaren geen actie onderneemt rondom de geplaatste opstal op zijn grond.
Huurafhankelijk recht van opstal
Voor huurders van grond is een verjaring voordelig, omdat ze dan eigenaar worden van het gebouw op de grond van de verhuurder. De huurder kan bij het (al dan niet gedwongen) verlaten van de grond, geld vragen aan de verhuurder voor het gebouw.
Verhuurders kunnen dit voorkomen door een huurafhankelijk recht van opstal af te sluiten met de huurder. De opstal is dan na afloop van het huurcontract niet meer van de huurder.
Lees ook: Kopen of huren? Vijf verschillen