Finipedia

Opstalverzekering

De opstalverzekering, ook wel woonhuisverzekering genoemd, zorgt ervoor dat schade aan je huis wordt vergoed. Bijvoorbeeld na brand, storm of inbraak. De opstalverzekering is een woonverzekering.Opstal” is de woning en alles dat eraan vast zit. Denk aan de muren, het dak, de badkamer en vaste parketvloer.

Wat dekt de opstalverzekering?

De opstalverzekering dekt dus de schade aan je huis  en aan het interieur mits dit aan je huis vastzit. Bijvoorbeeld een toilet of leidingen. De fundering is meestal niet meeverzekerd, hoewel je deze wel als extra dekking kunt toevoegen wanneer je de opstalverzekering afsluit. 

Huis schoonmaken na brand

Niet alleen herstel, verbouwing of reparatie van je huis wordt vergoed. Ook de kosten om een huis schoon te laten maken na een brand, zijn gedekt. Is je huis tijdelijk onbewoonbaar? Dan vergoedt de verzekeraar tot een bepaald maximum een tijdelijke woonruimte.

Wanneer biedt de opstalverzekering dekking?

De opstalverzekering dekt schade na een ‘onzeker voorval’. Onzeker voorval wil zeggen dat de oorzaak van de schade vooraf niet te verwachten was. Schade door achterstallig onderhoud of opzet is dus niet gedekt.

De voorwaarden van de opstalverzekering spreken over onzekere voorvallen bij:

  • Brand (ook blus-, rook-, en roetschade)
  • Explosies en ontploffingen
  • Waterschade
  • Noodweer (zoals storm, blikseminslag)
  • Inbraak, diefstal en vandalisme
  • Het omvallen van grote voorwerpen zoals bomen of een hijskraan

Extra uitgebreide dekking of all risk dekking woonhuisverzekering

Hoe gek het ook klinkt,  de ’standaard‘ dekking van de opstalverzekering is bij de meeste verzekeraars ‘extra uitgebreid’. Deze extra uitgebreide dekking verzekert schades alléén wanneer ze duidelijk in de polisvoorwaarden staan vermeld.

Dit in tegenstelling tot de meest uitgebreide dekking: “all risk”. Die dekt eigenlijk alles, behalve dan weer als iets expliciet uitgesloten wordt in de voorwaarden.

Let op premie en eigen risico opstalverzekering

Ga je de opstalverzekering vergelijken? Kijk dan goed naar de voorwaarden en de kosten opstalverzekering. De kosten zijn niet alleen de premie maar ook het eigen risico. De goedkoopste opstalverzekeringis kan overigens net zo goed zijn als een dure opstalverzekering.

Verschil tussen inboedel- en opstalverzekering

Veel mensen halen de inboedelverzekering en opstalverzekering door elkaar. Wat hoort er bij opstal en wat bij inboedel? De inboedel is alles wat zich los in een huis bevindt, hangt en staat. Denk aan meubels, servies, boeken, gordijnen en een losliggende laminaatvloer. Alles dat vast zit aan de woning, is opstal.

Inboedel- en opstalverzekering bij dezelfde verzekeraar

Het is wel zo handig om de inboedel- en opstalverzekering bij dezelfde verzekeraar onder te brengen. Bij een brand of lekkage moet je vaak op beide verzekeringen een beroep doen. Door beide verzekeringen bij één verzekeraar af te sluiten voorkom je dat de verzekeraars naar elkaar gaan wijzen, als niet geheel duidelijk is wie de schade moet vergoeden. 

Opstalverzekering verplicht

Volgens de wet is een opstalverzekering niet verplicht. Maar, de hypotheekverstrekker kan de opstalverzekering wél verplicht stellen. Dat komt omdat de woning het onderpand is van de lening die de bank aan jou verstrekt. Zonder opstalverzekering geen hypotheek dus.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie