Finipedia

Herbouwwaardemeter

Een herbouwwaardemeter is een échte verzekeringsterm. Verzekeraars gebruiken de herbouwwaardemeter bij de opstalverzekering. Via de herbouwwaardemeter kunnen verzekeraars de premie van jouw opstalverzekering berekenen. Herbouwwaarde betekent eigenlijk: “Wat kost het als jouw huis compleet opnieuw zou moeten worden gebouwd?”.

Wat is de herbouwwaardemeter?

De herbouwwaardemeter is een lijst met gegevens over jouw woning. Jij vult de lijst in en aan de hand van de antwoorden berekent de verzekeraar de herbouwwaarde, en dus de premie.

Zaken die je kunt invullen op de herbouwwaardemeter zijn:

  •          Soort woning (vrijstaand, hoogbouw, rijtjeshuis, etc.)
  •          Inhoud van de woning in kubieke meters (incl. serres, aan- en opbouw, etc.)
  •          Soort fundering (mits die is meeverzekerd)
  •          Soort dak
  •          Soort gevel
  •          Soort keuken, badkamer, toilet en woonkamer

Rekening houden met andere zaken

Naast jouw antwoorden op bovenstaande vragen, houdt de verzekeraar in de herbouwwaardemeter ook rekening met andere omstandigheden om de waarde en premie te bepalen.

Zo kan de regio bepalend zijn voor de herbouwwaarde. Woon jij op een locatie waar het opbouwen van een huis moeilijker is, bijvoorbeeld in een smalle straat of huis aan een gracht? Dan stijgt de herbouwwaarde.

Waarom is de herbouwwaardemeter belangrijk?

Tussentijds kan je huis veranderen. De zolder, die eerst opslag was, wordt omgebouwd tot woonruimte. Je laat een dakkapel plaatsen of je breidt je huis uit met een serre. Dit soort veranderingen zorgen voor een waardeverandering aan jouw huis. Het is aan te raden om bij die moment opnieuw de herbouwwaardemeter te gebruiken.

Gevaar van onderverzekering

Als je de herbouwwaardemeter goed invult, loop je geen gevaar op onderverzekering. Bij onderverzekering keert de verzekeraar  niet de volledige schade uit na bijvoorbeeld een brand, inbraak of lekkage. Stel: je bent verzekerd voor maar 80% van de herbouwwaarde van het huis? Dan krijg je ook, ongeacht de schade, maar 80% van de schade vergoed.

Rekenvoorbeeld bij onderverzekering

Stel: jouw huis is op dit moment € 250.000 waard. Op de oude herbouwwaardemeter staat nog altijd € 200.000. Ingevuld. Maar 80% van de échte waarde dus. Je onderverzekering bedraagt dus 20%. Dan wordt er ingebroken. Totale schade aan je huis: € 5.000. Heb je geen onderverzekering, dan wordt er € 5.000 uitgekeerd. Omdat jij onderverzekerd bent, keert de verzekeraar maar 80% uit. Geen € 5.000 maar € 4.000 dus. Een verlies van € 1.000.

Garantie tegen onderverzekering

Veel verzekeraars bieden jou een garantie tegen onderverzekering als je bij het afsluiten van een opstalverzekering de herbouwwaardemeter invult. Blijkt de waarde van het huis na gebruik van de herbouwwaardemeter toch hoger, dan vergoedt de verzekeraar na een brand toch alle schade.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie