Finipedia

Glasverzekering

De glasverzekering dekt schade aan glas. Bij glas hebben we het over glas dat bedoeld is om licht door te laten (ramen dus) bij je huis. De glasverzekering is, net als de opstalverzekering, een woonverzekering. Een glasverzekering heb je nodig omdat de opstalverzekering veel type glasschades uitsluit. Wel kun je glas meestal als extra module meeverzekeren op de opstalverzekering.

Veel mensen hebben glasverzekering

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Daarom hebben veel mensen glasschade dan ook meeverzekerd. Een glasverzekering is overigens niet per definitie noodzakelijk. Een nieuwe ruit, glas vervangen dus, kun je relatief eenvoudig zelf betalen. Mits je de financiële ruimte daarvoor hebt uiteraard.

Glasverzekering biedt uitgebreide dekking

De glasverzekering heeft een relatief uitgebreide dekking. Ontstaat ruitschade door storm of noodweer, dan is dat gedekt op de glasverzekering. Ook als jouw kinderen per ongeluk een bal door de ruit schoppen, ontvang je een vergoeding voor een nieuwe ruit.

Uitzonderingen 

Ondanks de ruime dekking kent de glasverzekering toch uitsluitingen. Ontstaat schade door achterstallig onderhoud, opzet, een verbouwing, brand, inbraak of ontploffing? Dan keert de verzekeraar niet uit. Ook schade door vocht tussen dubbele beglazing valt buiten de dekking. Ook bij speciaal glas, zoals glas-in-lood, gelden er uitsluitingen.

Het klinkt wellicht gek dat de glasverzekering bij brand, inbraak en ontploffing geen dekking biedt. Maar dat komt doordat de opstalverzekering, en niet de glasverzekering, die schade voor je verzekert.

Glasverzekering of aansprakelijkheidsverzekering?

In sommige gevallen hoef je geen gebruik te maken van de glasverzekering maar is de schade gedekt via de aansprakelijkheidsverzekering. Wanneer een tuinstoel van de buren tegen jouw raam aanwaait, dan betaalt de aansprakelijkheidsverzekering van de buren jouw glasschade. De glasverzekering is van toepassing als je niemand aansprakelijk kunt stellen.

Ook wanneer jongeren een steen door jouw ruit gooien en daarna hard wegrennen, kun je de glasverzekering inzetten. De jongeren kun je immers niet aansprakelijk stellen omdat deze zijn weggerend. 

Wat kost glas?

Dubbelglas laten vervangen kost gemiddeld tussen de €100 en €300 per raam, afhankelijk van de grootte van het raam, de kwaliteit van het glas en het uurloon van de glaszetter. Dit bedrag kun je wellicht beter zelf betalen dan er een verzekering voor af te sluiten.

De premie van een glasverzekering ligt rond de € 6 per maand. Na vier jaar ‘sparen’ heb je net zoveel bijeen gespaard als wat nodig is voor nieuwe ruit. Het stevige dubbelglas dat de meeste woningen tegenwoordig hebben, verkleint bovendien de kans op schade aanzienlijk in vergelijking met tien of twintig jaar geleden. 

Maar kies jij voor zekerheid, dan kan de glasverzekering toch de nodige rust bieden. Raken er bij een storm meerdere ruiten beschadigd, dan kunnen kosten toch flink oplopen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie