Finipedia

Opstalverzekering vergelijken

Veel verschillende verzekeraars bieden een opstalverzekering / woonhuisverzekering aan. Om beter inzicht te krijgen of een opstalverzekering van een verzekeraar bij je past, kun je de opstalverzekering vergelijken met andere opstalverzekeringen. Bij het vergelijking van je opstalverzekering is het belangrijk om te weten waar je op moet letten.

Dekking opstalverzekering vergelijken

De onderstaande punten zijn belangrijk bij de vergelijking van de opstal- of woonhuisverzekering. 

  • Fundering
    De fundering is bijna nooit standaard meeverzekerd. Het is ook de vraag of dekking van de fundering nodig is, omdat die vrijwel nooit schade oploopt. Eigenlijk kan alleen een ontploffing of aardbeving de fundering aantasten.

  • Beperkte dekking tijdens verbouwing
    Veel verzekeraars bieden standaard maar een beperkte dekking tijdens verbouwing of leegstand van een huis. Schade bij verbouwing of leegstand meeverzekeren, kost uiteraard extra premie. 
  • Tuindekking
    60% van de verzekeraars biedt geen of zeer beperkte dekking voor schade aan de tuin. Heb je waardevolle spullen in je tuin staan? Vergelijk dan specifiek op dit punt.

  • Bouwaard
    Is jouw huis brand- of inbraakgevoelig, dan is de opstalverzekering duurder. De goedkoopste verzekeraars bieden bijvoorbeeld geen opstalverzekering voor huizen met een rieten dak. Ook betaal je meer premie in Amsterdam dan in een dorp met maar een paarduizend inwoners.

  • Dekking van “extra kosten”
    Vaak heb je na een storm of brand, niet alleen last van de schade zelf maar krijg je ook te maken met extra kosten. Bereddingskosten bijvoorbeeld. Bereddingskosten zijn de kosten die je maakt om ergere schade te voorkomen. Het opnieuw vullen van een brandblusser bijvoorbeeld, nadat je deze gebruikt hebt. 

    Opruimingskosten vallen ook onder de “extra kosten”. Dit zijn de kosten voor het laten schoonmaken van je huis, ofwel de opstal,  na een brand. 70% van de verzekeraars vergoedt die kosten, maar niet ongelimiteerd.

Premie opstalverzekering vergelijken

De premie tussen verzekeraars is verschillend, terwijl de polisvoorwaarden van de standaard opstalverzekering overal min of meer gelijk is. De dekking van brand en vandalisme, is overal hetzelfde.
Meer premie betaal je overigens voor de all risk- opstalverzekering. Met die dekking krijg je ook de schade vergoed als je die zelf per ongeluk veroorzaakt.

Garantie tegen onderverzekering

Veel verzekeraars bieden garantie tegen onderverzekering. Voorwaarde is wel dat je de herbouwwaardemeter moet hebben ingevuld. Hiermee wordt de waarde van jouw huis bepaald, als het volledig opnieuw zou moeten worden gebouwd.

Eigen risico

Het eigen risico verschilt per opstalverzekering. Meestal is er geen eigen risico, of bedraagt deze maximaal 100 euro. Vaak is er geen, of slechts een beperkte keuze, om van het gangbare eigen risico af te wijken. Dat is anders dan bijvoorbeeld bij het eigen risico zorgverzekering.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie