Kosten opstalverzekering
De kosten van de opstalverzekering bestaan uit: eenmalige poliskosten, een periodieke premie en eventuele eigen meeverzekerde risico’s. Een opstalverzekering vergelijken geeft je goed inzicht in hoe de kosten en dekking per woonhuisverzekering kunnen verschillen.
Premie is grootste deel van kosten opstalverzekering
Er zijn verschillende factoren die de premie van de opstalverzekering bepalen.
- De herbouwwaarde bepaalt kosten
De herbouwwaarde is een bepalende factor voor de kosten van de opstalverzekering. De kosten die de verzekeringsmaatschappij maakt om een huis weer volledig op te bouwen, vormen de herbouwwaarde. Met de herbouwwaardemeter wordt de waarde van herbouwwaarde bepaald door de consument een aantal vragen voor te leggen. Een hogere herbouwwaarde zorgt voor een hogere premie.
- Het risico verhoogt kosten
Als een verzekeraar meer risico loopt, wil hij meer premie ontvangen om zich tegen het risico in te dekken. Heb je een huis met een rieten dak, dan zijn de kosten van de opstalverzekering bijvoorbeeld hoger. Je kunt misschien wel voorstellen dat de kans op schade bij een rieten dak groter is dan bij een huis waarop dakpannen liggen. Veel goedkope verzekeraars weigeren dan ook huizen met rieten daken te verzekeren. - Woonplaats
Kent jouw directe woonomgeving veel lokale problemen tijdens het bouwen? Dan is het duurder voor een verzekeraar om een huis te laten herbouwen. Het is veel moeilijker om een chique herenhuis in een rijtje aan de gracht in Amsterdam op te bouwen dan een vrijstaand huis in de polder.
- Preventie drukt kosten
Neem je maatregelen die ervoor zorgen dat de verzekeraar minder risico loop. dat kan de premie daardoor dalen. Denk hierbij aan rookmelders, een goed alarmsysteem, dubbele of gecertificeerde sloten. - Dekking opstalverzekering
De opstalverzekering kent verschillende soorten dekkingen. De basale dekking is vaak goedkoper dan de all risk dekking. Maar, let op: dit is niet altijd het geval. Soms kan een slechte dekking duur zijn of een goede dekking goedkoop. Dit hangt af van de verzekeraar waarbij je de verzekering onderbrengt. Je woonhuisverzekering vergelijkenkan je veel geld opleveren. - Garantie tegen onderverzekering
Veel verzekeraars bieden garantie tegen onderverzekering. Belangrijk is dat je nooit onverzekerd raakt. Als je voor 50% van de herbouwwaarde bent verzekerd, krijg je ook maar 50% vergoed na een schade.
Eigen risico opstalverzekering
Bij verzekeringen kun je kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Bijvoorbeeld bij de zorgverzekering. Je krijgt een lagere premie in ruil voor een hoger eigen risico. Maar, let op: bij de woonhuisverzekering of opstalverzekering is dit bijna nergens mogelijk. Vaak geldt er een standaard eigen risico waarvan je niet af kunt wijken.
Eenmalige poliskosten
Sommige verzekeraars hanteren eenmalige poliskosten van maximaal zo’n tien euro. De poliskosten kunnen gezien worden als een soort administratiekosten. Het kost voor verzekeraars geld om een polis op te maken voor hun klant. Daarom moet je daar bij veel verzekeraars voor betalen. Veel andere verzekeraars verrekenen de poliskosten in hun premie.
Extra kosten
Als een woning afbrandt, moet de verzekeraar niet alleen de kosten betalen om het huis opnieuw te laten bouwen. Ook kost het geld om de restanten van het huidige huis op te ruimen en schoon te maken. Verzekeraars vergoeden die kosten, maar bijna altijd tot een bepaald maximum bedrag. Dit geldt ook voor de zogeheten bereddingskosten: kosten die iemand maakt om schade te voorkomen of verminderen.