Finipedia

Lekkage verzekering

Een lekkage kan flinke schade veroorzaken aan je woning en je inboedel. Een speciale lekkage verzekering bestaat niet. Wel bieden de inboedel- en opstalverzekering dekking voor schade door lekkage. De inboedelverzekering is een verzekering die de schade aan je spullen vergoedt. De opstalverzekering biedt dekking wanneer je woning beschadigt.

Lekkage en de opstalverzekering

Schade aan je opstal door een lekkage wordt vergoed door de opstalverzekering. Tenminste, alleen wanneer de oorzaak van de lekkage niet jouw schuld is. Ben je nalatig geweest door bijvoorbeeld de waterleiding niet af te tappen voor je vakantie. Of heb je tijdens het klussen per ongeluk een waterleiding geraakt? Dan vergoedt de verzekeraar niets.

Andere schades, bijvoorbeeld door een lekkage in het dak die je zelf niet veroorzaakt hebt, worden gewoon vergoed. En heb jij schade omdat de buurman een lekkage heeft of omdat een aannemer een fout heeft gemaakt? Dan kun je die schade verhalen op de aansprakelijkheidsverzekering van de buurman of het aannemersbedrijf.

Lekkage en inboedelverzekering

Voor de inboedelverzekering gelden dezelfde regels. Ook de inboedelverzekeraar vergoedt lekkageschade alleen als de schade niet je eigen schuld is. Onder je inboedel vallen alle spullen die je in en om je huis hebt staan, hangen of liggen. Alles wat niet vastgenageld is aan je huis hoort bij je inboedel. Denk aan een koelkast, bankstel of schilderij, maar ook aan een losliggende parketvloer. 

Opstalverzekering verplicht

Hypotheekverstrekkers stellen de opstalverzekering verplicht. De opstalverzekering is ervoor bedoeld om een huis na schade weer te herstellen. Beschadigt je huis ernstig door een lekkage, dan betaalt de opstalverzekeraar het herstel en eventueel jouw tijdelijke woonlasten, omdat je je eigen huis even niet kunt bewonen.

Inboedelverzekering verstandig

De inboedelverzekering is niet verplicht, maar wel verstandig wanneer je veel of waardevolle spullen hebt. Staat je huis onder water en zijn je spullen beschadigd? Dan krijg je van de inboedelverzekeraar nieuwe spullen of geld om nieuwe spullen te kopen. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie