Inboedel- en opstalverzekering
De twee belangrijkste woonverzekeringen zijn de inboedelverzekering en opstalverzekering. Sluit je de inboedel- en opstalverzekering af, dan zijn je huis en je bezittingen verzekerd. Brand in je huis? De opstalverzekeraar bouwt je huis opnieuw op en je inboedelverzekeraar vergoedt de schade aan je spullen. Het wordt aangeraden om deze verzekeringen bij één partij af te sluiten. De inboedelverzekering vergelijken en de opstalverzekering vergelijken is een belangrijke stap, voordat je deze afsluit.
Verschil inboedel- en opstalverzekering
Je inboedelverzekering biedt dekking als er schade ontstaat aan de spullen in je huis (inboedel). Na een inbraak, brand of een andere oorzaak, wordt schade aan je inboedel vergoed. Vaak zijn ook eventuele schoonmaakkosten inbegrepen in de dekking.
De opstalverzekering biedt dekking als er schade ontstaat aan je huis zelf (opstal). Met een opstalverzekering kan je huis opnieuw worden opgebouwd na bijvoorbeeld een brand. De opstalverzekering wordt vaak verplicht door hypotheekverstrekkers, omdat de woning het onderpand is van de hypotheek. Als een brand dat onderpand wegvaagt, is het belangrijk dat het opnieuw kan worden opgebouwd door een verzekeraar.
Berekening premie van inboedel- en opstalverzekering
Voor de inboedel- en opstalverzekering zijn risicofactoren bepalend voor de premie die je gaat betalen. Hoe groter de verzekeraar de kans acht dat je schade gaat claimen, des te hoger zal hij je premie maken.
Risicofactoren voor de inboedel- en opstalverzekering
- Bouwmateriaal: is je woning van een makkelijk brandend materiaal, dan is het risico voor de verzekeraar statistisch gezien groot dat je schade gaat claimen. Je betaalt daarom meer premie voor een houten huis dan voor een huis van steen.
- Woonplaats: in grote steden is er vaak een grotere kans op inbraken in woningen. Daarom betaal je meer als je bijvoorbeeld in Amsterdam woont dan wanneer je op het platteland woont.
Andere factoren voor hoogte premie van inboedel- en opstalverzekering
Naast de risicofactoren zijn er nog andere factoren die bepalen hoe hoog de premie wordt van je inboedel- en opstalverzekering. Bij zowel de inboedelverzekering als de opstalverzekering speelt de hoogte van het verzekerde bedrag een grote rol. Bij de inboedelverzekering wordt dat verzekerde bedrag bepaald aan de hand van de inboedellijst of inboedelwaardemeter. Bij de opstalverzekering wordt het bepaald door de herbouwwaardemeter.
Pakket met inboedel- en opstalverzekering
Veel verzekeraars bieden de inboedel- en opstalverzekering samen aan in één pakket. Meestal zit in dat woonverzekeringenpakket ook de aansprakelijkheidsverzekering. Eén pakket met de inboedel- en opstalverzekering wordt vaak aangeraden. Het grote voordeel daaraan is dat er na een brand geen discussie ontstaat welke verzekeraar wat moet betalen. Daarnaast biedt een verzekeraar vaak korting aan als je meerdere verzekeringen bij hem afsluit.