Finipedia

Pensioen voor een zzp’er

Werk je in loondienst, dan bouw je vaak via je werkgever pensioen bij een pensioenfonds op. Voor een zzp’er geldt dat niet. Als zzp’er bouw je in principe geen aanvullend pensioen op. Regel je zelf niks, dan ontvang je zodra je de AOW-leeftijd bereikt enkel AOW. Je moet dus zelf voor een aanvullend pensioen zorgen. Dat kan met spaargeld. Maar ook banksparen of pensioenopbouw via lijfrente is mogelijk. 

Alternatief voor pensioenfonds: banksparen of lijfrente

Kies je voor pensioenopbouw via lijfrente of banksparen, dan profiteer je van belastingvoordeel. Jaarlijks heb je een bepaalde ‘ruimte’. Binnen deze jaarruimte kun je voordelig geld opzij zetten voor je pensioen. De jaarruimte is afhankelijk van je pensioengat.

Bij banksparen stort je geld op een geblokkeerde spaarrekening of beleggingsrekening. De premies zijn (onder voorwaarden) aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Je betaalt pas belasting als het opgebouwde bedrag uitgekeerd wordt. 

Kiezen voor lijfrente kan ook. Je legt eenmalig of periodiek premie in op een lijfrenteverzekering. Zodra je de pensioenleeftijd bereikt hebt, stort je het opgebouwde bedrag in een uitkeringsproduct. Je krijgt vervolgens iedere maand of ieder jaar lijfrente uitgekeerd, als aanvulling op je pensioen. Ook bij lijfrente heb je belastingvoordeel.

Pensioenfondsen voor de zzp’er?

Wie als zelfstandige werkt, bouwt geen pensioen op bij een pensioenfonds. Toch zijn er verschillende pensioenfondsen die zich op zzp’ers richten. Maar, in werkelijk gaat het hierbij vaak alsnog om lijfrenteregelingen. De naam van deze ‘fondsen’ is verwarrend. Ook  mensen die in loondienst zijn en hun pensioen willen aanvullen kunnen geld storten in zo’n ZZP pensioenfonds. 

Lid worden

Eerst werknemer, dan zzp’er

Veel mensen werken eerst als werknemer en beginnen pas later voor zichzelf. In zo’n geval heb je vaak voor een aantal jaren wél bij een pensioenfonds pensioen opgebouwd. Bij sommige pensioenfondsen kun je je pensioenregeling voortzetten. De premie hiervan is dan alsnog 10 jaar aftrekbaar. Wil je weten hoeveel pensioen je reeds opgebouwd had, dan kun je je pensioenoverzicht raadplegen op mijnpensioenoverzicht.nl.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie