Finipedia

Uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering dekt de kosten van een uitvaart. Met een uitvaartverzekering behoed je je nabestaanden voor de kosten van een uitvaartverzorger, rouwkaarten, opbaring, de kist, enzovoorts. Omdat die kosten flink kunnen oplopen, is het voor nabestaanden prettig als je een uitvaartverzekering hebt. Voor meer informatie over uitvaartverzekeringen kun je onder andere terecht bij Monuta, één van de grootste Nederlandse aanbieders.  

Uitvaartverzekering natura

Veel uitvaartverzekeraars bieden een uitvaartverzekering in natura aan. Na je overlijden regelt de uitvaartverzekeraar de uitvaart. Je nabestaanden krijgen dus diensten en geen geld waarmee ze zelf de uitvaart kunnen organiseren.

Uitvaartverzekering kapitaal

Er bestaan ook uitvaartverzekeraars die kapitaalverzekeringen aanbieden. Je hebt de natura-sommenverzekering en de kapitaalverzekering. Sluit je een natura-sommenverzekering af, dan bouw je met de premie die je betaalt een potje op. Daarvan kunnen je nabestaanden een uitvaart organiseren. Het geld dat overblijft wordt niet uitgekeerd.

Naast de natura-sommenverzekering, bestaat de kapitaal-uitvaartverzekering. Dat kun je bijna als een belegging zien. De premie die je betaalt komt in een pot en na jouw overlijden krijgen je nabestaanden het geld. Daarvan kunnen ze de uitvaart betalen en alles wat overblijft mogen ze houden.

Kosten uitvaartverzekering

Voor een uitvaartverzekering betaal je maandelijks premie. Hoeveel premie je betaalt is afhankelijk van hoe oud je bent op het moment dat je de uitvaartverzekering afsluit. En natuurlijk van hoe uitgebreid je wilt dat je uitvaart wordt. Hoe jonger je begint aan een uitvaartverzekering, des te minder premie je betaalt. Het risico is dan namelijk kleiner dat de verzekeringsmaatschappij al snel moet uitkeren.

Indexatie uitvaartverzekering

Omdat de uitkering van je uitvaartverzekering steeds wordt aangepast aan de inflatie, stijgt de premie ook evenredig mee. Anders kan een verzekeraar de kosten van een uitvaart over veertig jaar niet betalen. Dat meestijgen met de inflatie van de premie én de uitkering heet indexatie.

Lid worden

Rekenvoorbeeld indexatie uitvaartverzekering

Roos sluit op haar 25ste een uitvaartverzekering af. In het begin is de maandpremie die ze moet betalen een bescheiden bedrag van € 4,95.

Omdat uitvaartverzekeraars bij het vaststellen van het uit te keren bedrag rekening houden met een inflatie van 3%, stijgt ook de premie 3% per jaar. Na twintig jaar betaalt Roos dus geen € 4,95 meer per maand, maar bijna € 10,00. Daartegenover staat natuurlijk een uitkering die ook elk jaar geïndexeerd wordt met 3%.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie