Ongevallenverzekering
De ongevallenverzekering, niet te verwarren met de ongevallen inzittendenverzekering, keert uit bij een ongeval. Als je gewond raakt of zelfs overlijdt, omdat je bijvoorbeeld valt, wordt aangevallen of aangereden, spreekt een verzekeraar van een ongeval. De zorgverzekering is geen vervanger voor de ongevallenverzekering.
Ongevallenverzekering keert vast bedrag uit
De ongevallenverzekering is een sommenverzekering. Een sommenverzekering keert een vast bedrag uit, als er schade ontstaat. De ongevallenverzekering keert uit wanneer er na een ongeluk sprake is van blijvende invaliditeit of zelfs overlijden. Je moet denken aan maximaal enkele tienduizenden euro’s bij overlijden en tienduizenden tot over de honderdduizend euro bij blijvende invaliditeit. Bij enkel materiële schade keert de ongevallenverzekering niet uit.
Geen zorgverzekering
Het grote verschil tussen de ongevallenverzekering en de zorgverzekering is dat de zorgverzekering puur de medische kosten dekt. De ongevallenverzekering keert een vast bedrag uit. Je kunt dit besteden om een inkomensgat te dichten als jij of je partner niet meer kan werken. Maar je kunt het ook gebruiken voor aanpassingen aan je huis als je blijvend invalide raakt.
Kosten en dekking ongevallenverzekering
De ongevallenverzekering is er in verschillende gradaties. De goedkoopste ongevallenverzekering is enkel voor jezelf en keert het minste uit als er iets gebeurt. Denk aan een paarduizend euro bij overlijden en zo’n tienduizend euro bij blijvende invaliditeit. Maandelijks betaal je hiervoor tussen de één en twee euro.
Voor het verzekeren van je hele gezin of een hogere uitkering, betaal je meer premie. Vaak kun je kiezen uit verschillende pakketten. Tot een paar tientjes per maand kan het kosten als je een hoog uitkeringsbedrag kiest voor je hele gezin. Uitkeringsbedragen kunnen tot over een ton lopen.
Waarop je moet letten
Het is belangrijk om te weten in welke situaties jouw ongevallenverzekering uitkeert. In de polis kan bijvoorbeeld staan dat je niet in het buitenland bent verzekerd. Het is in dat geval aan te raden om, indien gewenst, een ongevallendekking bij je reisverzekering af te sluiten. Vaak is het beoefenen van een gevaarlijk beroep of gevaarlijke sport, meedoen aan vechtpartijen of andere risicovolle praktijken uitgesloten van dekking.
Ongevallenverzekering versus de ongevallen inzittendenverzekering bij de autoverzekering
Een ongevallen inzittendenverzekering kun je vaak voor een paar euro bovenop je autoverzekering afsluiten. Je bent dan verzekerd voor schade van inzittenden als er een ongeluk gebeurt. Er wordt een vast bedrag bij blijvende invaliditeit of overlijden uitgekeerd, ongeacht wie er schuldig is aan het ongeval.
De ongevallenverzekering keert ook een vast bedrag uit. Het voordeel is dat je voor alle ongevallen verzekerd bent. Ook als je van de trap valt en invalide wordt. Bij de ongevallen inzittendenverzekering ontvang je enkel geld als je bij een auto-ongeluk betrokken bent.
Het nadeel van de ongevallenverzekering is dat deze verzekering alleen voor jezelf is of (als je dat zo hebt afgesloten) voor jou en je gezin. De ongevallen inzittendenverzekering bij je autoverzekering is voor alle inzittenden.
Collectieve ongevallenverzekering
Steeds meer cao’s verplichten het werkgevers om een collectieve ongevallenverzekering te hebben. Zo zijn werknemers verzekerd als hen iets overkomt tijdens het werk of op weg van en naar kantoor. Vaak vallen thuiswerken en verblijf in het buitenland voor werkzaamheden ook onder de dekking. Bedragen die worden uitgekeerd zijn afhankelijk van zaken als het loon en het aantal medewerkers dat er in dienst zijn.
De collectieve ongevallenverzekering is er niet alleen voor werkgevers. Ook verenigingen en clubs kunnen er een hebben voor hun leden.