Finipedia

Levensverzekering

De levensverzekering is geen verzekering op zich, maar een soortnaam. Kenmerk van de levensverzekering is dat de verzekeraar tot uitkeren overgaat wanneer degene die de verzekering afsloot, overlijdt. Of juist wanneer de verzekerde op de afgesproken datum nog in leven is. De overlijdensrisicoverzekering en uitvaartverzekering zijn voorbeelden van levensverzekeringen.

Vormen van levensverzekering

Levensverzekeringen zijn er in verschillende soorten en maten. Er zijn drie hoofdvormen te onderscheiden:

 • De overlijdensrisicoverzekering
  De overlijdensrisicoverzekering keert een vast bedrag uit als jij als verzekerde gedurende de looptijd van de verzekering komt te overlijden. Dit bedrag wordt vaak gebruikt om de hypotheek af te lossen. De nabestaande die achterblijft kan hierdoor ‘gewoon’ in het huis blijven wonen. Bij veel hypotheken is het verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. 
 • De spaarverzekering
  Bij een spaarverzekering betaal je een aantal jaar premie en krijg je op een afgesproken datum een bedrag uitgekeerd. Vaak wordt dit bedrag gebruikt als extra pensioen. Overlijdt de verzekerde voor de afgesproken datum, dan vindt er geen uitkering plaats.

  De lijfrenteverzekering is een voorbeeld van een spaarverzekering. Hierbij wordt het opgebouwde tegoed (de lijfrente) bij het bereiken van de pensioenleeftijd gestort in een uitkeringsproduct voor extra pensioen. Je krijgt vanaf dan elke maand of elk jaar een bepaald bedrag uitgekeerd.

  Ook de uitvaartverzekering is een spaarverzekering. Deze verzekering keert een vooraf afgesproken bedrag uit als de verzekerde komt te overlijden. Bij deze variant geldt geen looptijd. Er wordt altijd uitgekeerd. Het geld dat uitgekeerd wordt, kunnen nabestaanden gebruiken voor het bekostigen van de begrafenis of crematie, en alles dat daarbij komt kijken.

Lid worden

 • De gemengde verzekering
  Dit is een combinatie van de overlijdensrisicoverzekering en de spaarverzekering. Bij de gemengde verzekering wordt het overeengekomen kapitaal uitgekeerd op de afgesproken einddatum. Overlijd jij als verzekerde vóór de einddatum, dan wordt het bedrag direct uitgekeerd. Deze verzekering keert dus altijd uit.
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie