Finipedia

Geld lenen

Voor het lenen van geld kan je verschillende soorten leningen afsluiten. Alternatieven voor een hypotheek zijn de persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Bij het aangaan van een lening is de rente belangrijk, evenals de voorwaarden.

Geld lenen tegen de laagste rente

Voor het lenen van geld kan je terecht bij een bank of een specifieke aanbieder van leningen. De rente kan sterk verschillen tussen alle aanbieders, waarbij banken over het algemeen een hogere rente rekenen. Zet de rentetarieven goed op een rij voor de laagst mogelijke rente en maandlasten.

Hoeveel kan ik lenen?

Om de vraag te beantwoorden hoeveel jij kunt lenen is meer informatie over jouw situatie nodig. Bijvoorbeeld je inkomen bepaalt het maximale leenbedrag. Verder zijn ook je woonsituatie, je maandelijkse lasten en je burgerlijke staat bepalend.

Bedenk vooraf goed hoeveel je wilt lenen en verdiep je in de voorwaarden, zodat je verantwoord leent en de lening aansluit bij je leendoelen.

Vergelijk leningen op rente en voorwaarden

Niet alleen de laagste rente is belangrijk bij het lenen van geld. Let ook op de voorwaarden en de eigenschappen van de lening. Voorbeelden hiervan zijn:

 • De looptijd van de lening
  Bij een langere looptijd betaal je minder per maand maar doorgaans liggen de totale kosten voor de lening hoger.
 • De mogelijkheid tot boetevrij aflossen
  Eerder aflossen kan gunstig zijn voor de totale kosten van de lening en zorgt ervoor dat je de totale lening eerder terugbetaald hebt. Controleer goed of extra aflossen boetevrij kan.
 • Eindleeftijd bij het afsluiten van de lening
  Het aangaan van een lening is niet voor iedere leeftijdscategorie mogelijk. Ook kunnen andere voorwaarden gelden bij lenen op hogere leeftijd.
 • Service
  Hoe zit het met de bereikbaarheid? Hoe snel krijg je het geld? Is de offerte begrijpelijk? Prettig om daar een goed gevoel over te hebben.

Soorten lening en doel

Waarom wil je geld lenen? Afhankelijk van je leendoel heb je keus uit de volgende smaken:

 • Persoonlijke lening
  Vooral geschikt als je eenmalig geld wilt lenen, bijvoorbeeld voor het kopen van een auto of nieuwe keuken.
 • Doorlopend krediet
  Vooral geschikt wanneer je meerdere bedragen op verschillende momenten op wilt nemen en niet direct het hele geldbedrag nodig hebt.

 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie