Finipedia

Wat is een inboedelverzekering?

Wat is een inboedelverzekering eigenlijk? Een inboedelverzekering is één van de belangrijkste woonhuisverzekeringen. Alle spullen die in je huis staan, kun je met de inboedelverzekering verzekeren tegen schade van buitenaf. Denk hierbij aan schade ontstaan door inbraak, brand of een blikseminslag.

Wat valt onder de inboedelverzekering?

Onder de inboedelverzekering valt logischerwijs je inboedel. Dat zijn de spullen in je huis die ‘los’ staan. Met andere woorden: spullen die je bij verhuizing zonder moeite mee kunt nemen. Moet je iets slopen om het los te krijgen? Dan is het geen inboedel, maar opstal. Voor schade aan de opstal van je woning kun je de opstalverzekering afsluiten.

Bij de meeste inboedelverzekeringen is niet alleen de inboedel in het huis zelf gedekt. Ook spullen rondom het huis zijn vaak meeverzekerd. Denk aan tuinmeubilair en gereedschap in de schuur. De schuur zelf valt daarentegen weer onder de opstalverzekering.

Dekking standaard inboedelverzekering

De ‘normale’ inboedelverzekering met een basisdekking, wordt door veel verzekeraars de uitgebreide dekking genoemd. Deze verzekering heeft een prima dekking, bij onder andere de volgende schades:

  • Schade door brand (ook schroeischade, blusschade of schade door roet en rook)
  • Schade door noodweer (blikseminslag of waterschade door neerslag bijvoorbeeld)
  • Waterschade door lekkende leidingen
  • Schade door diefstal en inbraak
  • Schade door omgevallen bomen of afgevallen takken

Verschil in dekkingen bij inboedelverzekering

Bij een inboedelverzekering kun je kiezen tussen verschillende soorten dekkingen: de basisdekking (ook wel ‘extra uitgebreid’ genoemd) en de all riskdekking. Biedt jouw inboedelverzekering dekking voor schade die jij zelf veroorzaakt hebt? Dan spreken we van een all risk inboedelverzekering. Enkel schade die met opzet is veroorzaakt of die specifiek in de polisvoorwaarden is uitgesloten, wordt niet vergoed door de all riskverzekering.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie