Finipedia

Inboedelwaardemeter

De inboedelwaardemeter is een instrument voor verzekeraars die een inboedelverzekering aanbieden. Het is een vragenlijst over je inboedel. Wanneer je de inboedelwaardemeter juist invult, weten verzekeraars de waarde van je inboedel en kunnen ze de kosten van je inboedelverzekering berekenen. De inboedelwaardemeter voorkomt het risico dat je je inboedel onder- of oververzekert.

Onderverzekerd zonder inboedelwaardemeter

Wanneer je je inboedel verzekert voor een lager bedrag dan de daadwerkelijk waarde, krijg je ook maar een deel vergoed wanneer de inboedel schade oploopt.

Rekenvoorbeeld

Je inboedel is verzekerd voor € 3.000, maar door diverse aankopen is deze in waarde gestegen naar € 4.000. Door een kleine brand is een deel van je inboedel beschadigd. De schade bedraagt € 1.000. Maar, omdat je maar 75% van je inboedel hebt verzekerd, krijg je ook maar 75% van de schade vergoed. Je krijgt dus geen schadevergoeding van € 1.000, maar van € 750.

De inboedelwaardemeter voorkomt onderverzekering zoals in het rekenvoorbeeld. Gebruik je de inboedelwaardemeter, dan garandeert de verzekeraar dat je verzekering is afgestemd op jouw inboedel. 

Vragen op de inboedelwaardemeter

De inboedelwaardemeter bestaat uit een aantal vragen over hoe je woont en leeft.

 • Hoeveel verdien je?
  Wat en hoeveel iemand koopt, wordt grotendeels bepaald door iemands salaris. Mensen die veel verdienen, zullen meer en waardevollere spullen aanschaffen. Zij hebben dus een waardevollere inboedel waardoor de premie van de inboedelverzekering voor hen hoger is.

 • Hoe oud ben je?
  Ook leeftijd zegt veel over iemands koopgedrag.

 • Wat is je gezinssituatie?
  Een gezin met kinderen heeft vermoedelijk meer spullen dan een alleenstaande student. De verzekeraar vraagt naar je gezinssituatie, omdat een grotere inboedel vaak meer waard is dan een kleine. Een inboedelverzekering voor studentenzal mede hierom dus goedkoper zijn.

 • Waar woon je?
  Je woonplaats geeft aan hoe groot de kans is dat je schade gaat claimen. In sommige woonplaatsen is het risico op bijvoorbeeld inbraak groter.

 • Hoe zit het met beveiliging?
  Wanneer je goede beveiligingsmaatregelen neemt tegen diefstal en brand, zullen de kosten inboedelverzekeringbij sommige verzekeraars lager zijn.

 • Hoe groot is je woning en uit wat voor materiaal bestaat de woning?
  Mensen met een grote woning hebben meer spullen nodig. Maar, niet alleen de grootte van de woning is van belang voor de inboedelwaardemeter. Ook het materiaal van je woning bepaalt de hoogte van de premie van de inboedelverzekering. Een rieten dak is bijvoorbeeld vatbaarder voor brand dan dakpannen. Daarom betaal je meer premie wanneer je in een huis met een rieten dak woont.

Inboedelwaardemeter tegen onderverzekering

Jouw antwoorden op de bovenstaande vragen geven de verzekeraar een beeld van de omvang en waarde van je inboedel. Vul jij de vragen naar waarheid in, dan bieden verzekeraars je een bescherming tegen onderverzekering.

Inboedellijst

Naast de inboedelwaardemeter, heb je de meer nauwkeurige inboedellijst. Op de inboedellijst vul je exact in welke spullen je hebt en hoeveel ze waard zijn. Een inboedellijst invullen, is veel werk. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie