Finipedia

Inboedelverzekering voor je telefoon

Bij een inboedelverzekering kun je vaak buitenshuisdekking afsluiten. Dan geldt je inboedelverzekering ook voor bepaalde elektronica die buitenshuis schade oplopen. Verlies van spullen die je mee naar buiten neemt, zoals je telefoon, wordt in sommige gevallen ook vergoed door je reisverzekering. Maar, uiteraard enkel wanneer je op reis bent. Daarom kan een goede buitenshuisdekking bij je inboedelverzekering verstandig zijn als je vaak op pad bent met dure spullen op zak.

Verschil reisverzekering en inboedelverzekering voor je telefoon

Een reisverzekering dekt vaak het verlies van spullen die je onderweg kwijtraakt. Maar, pas bij een vakantie of weekendje weg, gaat de dekking gelden. Bij een los dagje weg is er vaak geen dekking. Raak je dus iets kwijt tijdens een dagje winkelen? Dan ben je vaak niet verzekerd. Een goede buitenshuisdekking bij je inboedelverzekering keert meestal wel uit als een zakkenroller je telefoon uit je tas heeft gevist tijdens je dagje uit.

Aandachtspunten bij inboedelverzekering met buitenshuisdekking
Wel moet je ook op een aantal dingen letten als je buitenshuisdekking bij je inboedelverzekering af wilt sluiten.

 • Eigen risico
  Is er een apart eigen risico voor de buitenshuisdekking of geldt het eigen risico voor de gehele inboedelverzekering dekking? Het eigen risico van de inboedelverzekering kan oplopen tot boven de honderd euro. Bij buitenshuisdekking kan het verstandig zijn om, indien mogelijk, het eigen risico te verlagen. Heel vaak raak je namelijk maar één ding kwijt onderweg, zoals je telefoon of je laptop. Een eigen risico van honderd euro of meer is dan veel.

 • Verzekerd bedrag
  Welk bedrag wordt er maximaal uitgekeerd bij schade of verlies? Als dat te laag is om er bijvoorbeeld een nieuwe telefoon van te kopen, kan zo’n verzekering zonde van je geld zijn. 
 • Nieuwwaarde of dagwaarde
  Naast een maximum verzekerd bedrag, keren sommige verzekeraars enkel de dagwaarde uit van je verloren spullen. Zeker als je graag je elektronica wilt verzekeren, heeft het weinig zin om zo’n verzekering af te sluiten. De dagwaarde van elektronica daalt namelijk snel.

 • Verlies of alleen diefstal?
  Het is belangrijk om te checken of jouw buitenshuisdekking enkel een diefstalverzekering bevat of dat ook verlies van spullen verzekerd is. Ben je enkel verzekerd voor diefstal? Dan is er meestal (veel) bewijs nodig van diefstal voordat de verzekeraar uitkeert.

 • Uitsluiting van elektronica
  Sommige buitenshuisdekkingen sluiten telecom en/of elektronica, zoals een telefoon of laptop, uit. Je krijgt dan bijvoorbeeld alleen een vergoeding als je portemonnee wordt gestolen. En soms ook dan niet, omdat geld, pasjes en creditcards zijn uitgesloten van dekking. Let daarom goed op de uitsluitingen.

 • Waar ben je verzekerd?
  Let er goed op of je enkel in Nederland bent verzekerd of wereldwijd. Kijk ook naar wat voor jou nodig is. Heb je bijvoorbeeld een goede reisverzekering voor als je in het buitenland bent? Dan heb je de buitenshuisdekking misschien alleen in Nederland nodig.
 • Uitsluiting van situaties
  Om fraude te voorkomen, sluiten veel verzekeraars allerlei situaties uit. Lag je laptop in de auto in het zicht van een dief? Dan krijg je niks vergoed. Je zult misschien denken: hoe kunnen ze dat bewijzen? Maar meestal ligt de bewijslast bij jou. Jij moet dus kunnen aantonen dat jouw laptop in een afgesloten kofferbak lag doordat er bijvoorbeeld braaksporen zijn aan je kofferbak.
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie