Finipedia

Inboedelverzekering

Wat is een inboedelverzekering eigenlijk? Een inboedelverzekering is een woonverzekering die je kunt afsluiten om de spullen in je huis te verzekeren. Vroeger werd er nog gesproken van de brandverzekering. Deze verzekering keerde uit na een brand of explosie. Tegenwoordig sluit je de inboedelverzekering en de opstalverzekering af voor dit soort zaken. Een inboedelverzekering vergoedt verloren en kapotte spullen na een brand, maar ook na diefstal, noodweer of een explosie.

Inboedel

De inboedelverzekering verzekert de inboedel. Met inboedel bedoelen we alle spullen die je in je huis hebt staan. Ook spullen in bijvoorbeeld je schuur of je berging horen bij je inboedel. Twijfel je of iets onder de inboedel valt? De vuistregel is dat alles wat weggehaald kan worden uit je huis zonder dat er gesloopt hoeft te worden onder de inboedel valt. Alles wat vast zit aan je huis en dus met geweld moet worden weggehaald, valt onder de opstal.

Premie inboedelverzekering

De kosten inboedelverzekering betaal je in de vorm van een periodieke premie. Je moet denken aan bedragen van tussen de vijf en twintig euro per maand. De verzekeraar zal de hoogte van de premie van de inboedelverzekering berekenen aan de hand van de waarde van je inboedel. De waarde van je inboedel wordt geschat aan de hand van een aantal factoren:

  •   Grootte van het huishouden
  •   Leeftijd
  •   Inkomen
  •   Grootte van de woning
  •   Woonplaats
  •   Gewenste dekking

Onderverzekering

Verzeker je je inboedel voor een te laag bedrag? Dan ben je onderverzekerd en krijg je bij schade niet alles vergoed. Sommige verzekeraars bieden een garantie tegen onderverzekering. Is de waarde van jouw inboedel te laag ingeschat, dan krijg je toch alles wat verloren is gegaan, vergoed. De voorwaarde is meestal wel dat je een inboedellijst of inboedelwaardemeter invult.

De goedkoopste inboedelverzekering hebben is natuurlijk prettig, maar dat geeft niet altijd garantie tegen onderverzekering. Let daar goed op bij het afsluiten van je inboedelverzekering.

Dekking inboedelverzekering

De dekking die je krijgt kan per inboedelverzekering verschillen. Biedt jouw inboedelverzekering dekking voor verlies en schade buitenshuis? En wat zeggen de polisvoorwaarden over de dekking van de inboedelverzekering voor je telefoon? Goedkopere inboedelverzekeringen bieden over het algemeen alleen de basis, waarbij dekking buitenshuis dus ontbreekt.

Let op: verzamelingen zijn niet gedekt door de inboedelverzekering. Heb je een kostbare verzameling? Dan kun je de kostbaarhedenverzekering afsluiten.

Bewijs inboedel

Het wordt vaak als advies gegeven: maak foto’s van je waardevolle bezittingen en bewaar deze digitaal. Dan kunnen ze niet vergaan als er brand is in je huis. Zowel voor de politie als voor de verzekeraar kunnen foto’s een belangrijk bewijs zijn van wat er verloren is gegaan na bijvoorbeeld een diefstal of brand.

Verschil inboedelverzekering en opstalverzekering

Het verschil tussen de inboedelverzekering en de opstalverzekering, is niet voor iedereen duidelijk. De opstalverzekering vergoedt schade aan je huis na bijvoorbeeld een brand. Veel hypotheekaanbieders stellen deze verzekering verplicht, omdat het huis het onderpand is van je lening. Een opstalverzekering zorgt ervoor dat je huis weer helemaal hersteld wordt als er veel schade geleden is. Onder opstal valt alles wat vast zit aan je woning.

De inboedelverzekering dekt niet het huis, maar alle spullen die erin staan. De inboedelverzekering is dus geschikt voor zowel huurders als kopers van een woning, een opstalverzekering alleen voor kopers.

Pakket van woonverzekeringen

De inboedel- en opstalverzekering kun je bijna overal samen afsluiten. Veel verzekeraars bieden een pakket van woonverzekeringen aan. Daarin zitten vaak de inboedel-, opstal-, en aansprakelijkheidsverzekering. Het wordt aangeraden om vooral die eerste twee bij één verzekeraar onder te brengen. Er kan dan geen discussie ontstaan wie er wat vergoedt na een brand. Zo kan de schadeafhandeling een stuk sneller gaan.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie