Finipedia

Inboedellijst

Met een inboedelverzekering verzeker je de spullen in je huis tegen schade. Met een inboedellijst of inboedelwaardemeter kan de verzekeraar de premie van je inboedelverzekering berekenen. De inboedellijst en inboedelwaardemeter geven namelijk aan hoeveel je inboedel waard is. Die waarde is het bedrag waarvoor je verzekerd bent en wat dus de kosten inboedelverzekering bepaald. Gebruik je de inboedellijst of inboedelwaardemeter goed, dan bieden verzekeraars een garantie tegen onderverzekering.

Inboedel goed verzekeren

Alle ‘losse’ spullen die je in huis hebt vallen onder de inboedel. Met los bedoelen we te verhuizen. Als je de inboedel wilt verzekeren tegen brand of diefstal, moet je een inboedelverzekering afsluiten.

De premie voor een inboedelverzekering wordt bepaald door de waarde van de inboedel. Hoe meer de inboedel waard is, des te meer premie je moet betalen. Om te voorkomen dat je bent onderverzekerd, en dus niet alles vergoed krijgt na bijvoorbeeld een brand, heb je de inboedellijst of inboedelwaardemeter nodig.

Inboedel onderverzekerd

Bij onderverzekering is de waarde van de verzekerde inboedel lager dan de werkelijke waarde. Is er sprake van schade en blijkt jouw inboedel meer waard te zijn dan het verzekerde bedrag, dan krijg je toch minder uitgekeerd. Verzekerde je jouw inboedel op basis van een waarde van € 40.000, maar blijkt jouw inboedel € 50.000 waard te zijn, dan krijg je bij schade 20% minder uitgekeerd.

Werking van de inboedellijst

Om te voorkomen dat de inboedelverzekering niet goed aansluit op de waarde van je inboedel, is de inboedellijst in het leven geroepen. Deze wordt ook wel de inventarislijst genoemd.

Je vult daar per woongedeelte (slaapkamer, woonkamer, etc.) in welke spullen er staan en hoeveel die waard zijn. Eigenlijk is het een soort inventarisatielijst waarop je precies aangeeft hoeveel spullen je hebt en hoeveel die kosten. Het is belangrijk dat je de inboedellijst goed invult, anders loop je het risico om onder- of oververzekerd te zijn.

Werking van de inboedelwaardemeter

Omdat het invullen van een inboedellijst veel werk is, is de inboedelwaardemeter bedacht. Waar je op de inboedellijst alle spullen moet zetten die je in huis hebt, hoef je bij de inboedelwaardemeter enkel wat vragen te beantwoorden. Op basis van je antwoorden bepaald de verzekeraar wat jouw inboedel ongeveer waard zal zijn. Er wordt bijvoorbeeld gevraagd naar je salaris, leeftijd, omvang van je woning en gezinssamenstelling.

Garantie tegen onderverzekering 

Omdat de inboedelwaardemeter minder nauwkeurig is dan de inboedellijst, is er nog steeds het risico dat de waarde van jouw inboedel niet correct wordt geschat. Gelukkig krijg je bij de meeste verzekeraars garantie tegen onderverzekering als je de inboedelwaardemeter gebruikt. Let hier goed op bij het inboedelverzekering vergelijken.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie