Finipedia

Kosten inboedelverzekering

Wat zijn de kosten van een inboedelverzekering? Wat je aan premie betaalt voor de inboedelverzekering is afhankelijk van de waarde van je inboedel. Verzekeraars bepalen de waarde van je inboedel aan de hand van jouw woon- en gezinssituatie. Naast je persoonlijke situatie is dekking van invloed op de kosten van je inboedelverzekering. Een inboedelverzekering vergelijken met anderen, is een belangrijke stap om de goedkoopste inboedelverzekering te vinden.

Kosten inboedelverzekering berekenen

Om te bepalen wat de waarde van jouw inboedel ongeveer is, hebben verzekeraars de inboedelwaardemeter ontwikkeld. De waarde van je inboedel bepaalt wat de kosten van de inboedelverzekering zijn.

De inboedelwaardemeter bestaat uit een aantal vragen dat je moet beantwoorden. Verzeker je je voor een te laag bedrag? Dan krijg je ook niet alles vergoed als je schade claimt.

  • Wat is je gezinssituatie?
    Een alleenstaande zal, in de meeste gevallen, minder spullen in huis hebben dan een gezin met kinderen. En als je meer spullen hebt, dan is je inboedel vaak meer waard. De verzekeraar vraagt om die reden naar je gezinssituatie.

  • Hoe oud ben je?
    De verzekeraar houdt bij de schatting van de waarde van de inboedel rekening met de leeftijd van de hoofdverzekerde. Dat is zo, omdat leeftijd vaak veel zegt over iemands koopgedrag.

  • Hoeveel verdien je?
    Ook inkomen heeft veel te maken met het koopgedrag. Als je veel verdient, kun je meer kopen. De waarde van de inboedel is daarom voor een deel gebaseerd op het salaris dat de hoofdverzekerde verdient.
  • Hoe groot is de woning en uit wat voor materiaal bestaat het?
    In een grote woning passen meer spullen. Ook het materiaal van de woning bepaalt deels de premie die je moet gaan betalen. Heeft de woning een rieten dak? Dan betaal je meer premie, omdat het risico op brand groter is dan bij een woning met dakpannen.

  • Waar woon je?
    Je woonplaats geeft ook aan of de kans groot of klein is dat je schade gaat claimen. In sommige woonplaatsen is het risico op bijvoorbeeld inbraak groter (bijvoorbeeld in een grote stad). Daarom houdt een verzekeraar bij het berekenen van je premie rekening met waar je woont.

Beschermd tegen onderverzekering
Op basis van de antwoorden op de vragen van de inboedelwaardemeter, schat de verzekeraar de waarde van je inboedel. Gebruik je bij het afsluiten van je inboedelverzekering deze inboedelwaardemeter? Dan beschermen veel verzekeraars je tegen onderverzekering. Blijkt de schatting toch niet helemaal juist? Dan krijg je alsnog alles vergoed als je schade claimt.

Inboedellijst

Naast de inboedelwaardemeter, bestaat de meer nauwkeurige inboedellijst. Hierop vul je in wat er in het huis staat en hoeveel dat allemaal kost. Het is veel werk om de inboedellijst goed in te vullen, maar je weet dan wel zeker dat je bij elke verzekeraar niet onder- en niet oververzekerd bent.

Dekking

De inboedelverzekering dekking is van invloed op de maandelijkse kosten. Er zijn twee soorten inboedelverzekeringen. Een basisvariant, die soms uitgebreid kan worden met aanvullende modules en de all risk variant.

De kosten zijn logischerwijs hoger als je voor de meest uitgebreide dekking kiest (all risk). Maar, dit is niet altijd zo. De duurste basisverzekering van de ene verzekeraar, kan duurder zijn dan de goedkoopste all riskverzekering. Ga je de kosten van de inboedelverzekering berekenen,let dan goed op de dekking die je kiest.

Eigen risico

Bij sommige inboedelverzekeringen wordt gewerkt met een eigen risico. Het eigen risico vrijwillig verhogen, levert je korting op de inboedelverzekering op.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie