Finipedia

Inboedelverzekering vergelijken

Wil je een inboedelverzekering gaan afsluiten? Dan is het vergelijken van verschillende aanbieders van de inboedelverzekering een belangrijke stap. Let hierbij niet alleen op de kosten inboedelverzekering. Want ook de voorwaarden van de inboedelverzekering kunnen sterk verschillen per verzekeraar. De maximale vergoeding, en de dekking voor buitenshuis is bijvoorbeeld per verzekeraar anders ingevuld.

Uitgebreide en all risk inboedelverzekering vergelijken

De inboedelverzekering is er in twee soorten: de basisvariant en de all riskvariant. De basisvariant wordt door sommige verzekeraars verwarrend genoeg ‘de extra uitgebreide’ variant genoemd. Daarnaast heb je de all risk inboedelverzekering.

  • Basis inboedelverzekering, oftewel de ‘extra uitgebreide dekking’
    Onder de basis inboedelverzekering valt schade veroorzaak door brand, ontploffing, het omvallen van bomen (e.d.), waterschade door een kapotte leiding of neerslag, bliksem, storm, olie, rook, roet, rellen, vandalisme en diefstal. Ook schade die ontstaat door het bevriezen van waterleidingen krijgt je vergoed op basis van deze dekking.

    Wil je geen all risk inboedelverzekering, maar vind je de basisdekking ook niet voldoende? Bij sommige verzekeraars is het mogelijk om, bovenop de basisdekking, een paar extra dekkingen ‘aan te zetten’.

  • All risk inboedelverzekering
    De all risk inboedelverzekering biedt een completere dekking. In principe ben je voor alle schade verzekerd, tenzij het expliciet in de voorwaarden is uitgesloten. Bekijk de polisvoorwaarden bij het vergelijken van je inboedelverzekering daarom altijd goed.

  • Voorbeeld verschil basis inboedelverzekering en all risk
    Een basis inboedelverzekering vergoedt waterschade alleen als het om water uit gesprongen leidingen gaat. Stoot je een glas water om over elektrische apparatuur? Dan ben je niet verzekerd met deze dekking. De all risk inboedelverzekering zou dit wel vergoeden, tenzij de situatie expliciet vermeld is als een uitsluiting.

Premieverschil uitgebreide dekking en all risk dekking

De all risk inboedelverzekering is logischerwijs duurder dan de minder uitgebreide variant. Weeg voor jezelf goed af of je extra premie wilt betalen voor een uitgebreidere inboedelverzekering.

Om inzicht in de premieverschillen te krijgen, kun je je inboedelverzekering vergelijken. De goedkoopste inboedelverzekering hoeft niet per se de voordeligste te zijn. Maar andersom geldt dit natuurlijk ook: de duurste inboedelverzekering is ook niet altijd de beste.

Andere verschillen inboedelverzekering

Naast het onderscheid tussen basisdekking en all riskdekking, verschillen inboedelverzekeringen van elkaar op een aantal andere punten:

  • Uitkering op basis van nieuwwaarde of dagwaarde?
    Krijg je spullen vergoed vanuit de inboedelverzekering, dan wordt er onderscheid gemaakt tussen een vergoeding op basis van de nieuwwaarde en op basis van de dagwaarde.

    Nieuwwaarde en aankoopprijs zijn in dit geval niet hetzelfde. Bij nieuwwaarde wordt uitgegaan van het bedrag dat op dat moment nodig is om exact hetzelfde object te kopen. Zeker bij elektronische apparatuur, wat over het algemeen snel verouderd, is dit vaak fors lager dan het aankoopbedrag.

    De dagwaarde van spullen wordt bepaald door van de nieuwwaarde een bepaald percentage af te trekken. Hoe snel producten afgeschreven worden, verschilt sterk per verzekeraar. Verzekeraars hebben een afschrijvingslijst opgesteld waarop te zien is hoe snel objecten volgens hen afgeschreven zijn.  Een tablet zal bij de meeste verzekeraars in 3 jaar volledig afgeschreven zijn, terwijl een bank volgens je inboedelverzekering zo’n 10 jaar mee moet gaan.

    Het is belangrijk om te kijken wanneer jouw inboedelverzekering de dagwaarde of de nieuwwaarde uitkeert. Ook is het verstandig om een blik op de afschrijvingslijst te werpen. Hoe snel en met welk percentage spullen afgeschreven worden, verschilt sterk per verzekeraar.
  • Buitenshuisdekking
    Sommige verzekeraars bieden een buitenshuisdekking. Dat wil zeggen dat de inboedelverzekering voor je telefoonkan gelden als je die buitenshuis verloren bent.

  • Diefstal en verlies
    Sommige verzekeraars bieden alleen een vergoeding bij diefstal en niet bij verlies van je inboedel. Heb je zo’n inboedelverzekering? Dan heb je bewijs van diefstal nodig. Een aangifte kan voldoende zijn, maar in het geval van inbraak, kan je verzekeraar ook sporen van de inbraak willen zien.

  • Werelddekking of niet
    Wanneer je inboedelverzekering ook buitenshuis geldt, wordt er onderscheid gemaakt tussen verzekeringen die wel of geen wereldwijde dekking hebben.
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie