Finipedia

Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek los je elke maand eenzelfde gedeelte van je hypotheek af. De looptijd van de meeste hypotheken is 30 jaar. Je lost je hypotheek daarmee dus in 30 jaar x 12 maanden = 360 gelijke gedeeltes af. De daling van je hypotheekbedrag zou je langs een liniaal kunnen leggen, vandaar de naam lineaire hypotheek.

Lineaire hypotheek = populair

De lineaire hypotheek is, samen met de annuïteitenhypotheek en de aflossingsvrije hypotheek, één van de meest populaire hypotheekvormen in Nederland. Dat heeft te maken met de fiscale stimulans via de hypotheekrenteaftrek en de duidelijke manier van hypotheek aflossen.

Maandlasten lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek zijn je maandlasten bij aanvang wat hoger dan bij de annuïteitenhypotheek. Dat komt omdat je bij de annuïteitenhypotheek in het begin minder aflost dan bij de lineaire hypotheek.

Lineaire hypotheek versus annuïteitenhypotheek

Elke maand wordt je hypotheekschuld kleiner. Daardoor betaal je minder rente en dalen je maandlasten. De maandlasten bij de lineaire hypotheek zijn op het einde van de looptijd hypotheek, veel lager dan in het begin.

Na de looptijd van 30 jaar zijn je lasten bij een lineaire hypotheek ongeveer 4% lager dan bij een annuïteitenhypotheek. Dat voordeel wordt overigens voor een groot deel te niet gedaan door de inflatie.

Rekenvoorbeeld

Hierbij een voorbeeld van het verschil tussen de twee hypotheekvormen. We nemen als basis een hypotheek van € 250.000. Je betaalt een hypotheekrente van 3,5%.

 

Lasten maand 1 (netto)

Lasten maand 360 (netto)

Dit betaal je totaal in 30 jaar

Lineaire hypotheek

€ 1.413

€    836

€ 415.000

Annuïteitenhypotheek

€ 1.052

€ 1.347

€ 432.000

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie