Finipedia

Hypotheekvormen

We kennen in Nederland verschillende hypotheekvormen. De verschillen die bestaan tussen hypotheekvormen hebben te maken met het aflossen van de hypotheek. De beste hypotheekvorm is de hypotheek waarmee je de maandlasten van de hypotheek beperkt, waarbij je maximaal profiteert van fiscaal voordeel (hypotheekrenteaftrek), en waarbij, zelfs bij een maximale hypotheek, je maandlasten betaalbaar blijven. 

De meest voorkomende hypotheekvormen zijn:

Aflossingsvrije hypotheek

De aflossingsvrije hypotheek is de beste hypotheekvorm wanneer je geïnteresseerd bent in lage maandlasten. Je betaalt alleen rente, geen aflossing. De rente van de aflossingsvrije hypotheek is fiscaal niet aftrekbaar.

Annuïteitenhypotheek

De annuïteitenhypotheek is één van de twee hypotheekvormen waarbij je elke maand een stukje aflost. Bij de annuïteitenhypotheek zijn je bruto maandlasten elke maand gelijk. Het eerste jaar los je nog weinig af en betaal je veel hypotheekrente. Het laatste jaar is dit juist andersom.

Lineaire hypotheek

De lineaire hypotheek is de andere hypotheekvorm waarbij je elke maand aflost. Bij een looptijd hypotheek van 30 jaar, los je elke maand 1 / 360e (30 jaar x 12 maanden) deel af. De lasten van de lineaire hypotheek zijn bij aanvang hoger en het laatste jaar lager dan bij de annuïteitenhypotheek.

Spaarhypotheek

Bij een spaarhypotheek spaar je op een losse bankrekening voor de aflossing van je hypotheek. Pas aan het einde van de looptijd van je hypotheek los je af. Zo profiteer je maximaal van de hypotheekrenteaftrek. De rente die je krijgt over je spaargeld is net zo hoog als de rente die je betaalt voor je hypotheek. Sinds 2013 is het verplicht om tussentijds af te lossen en is de spaarhypotheek uit de gratie geraakt.

Levenhypotheek / Beleggingshypotheek

Bij een levenhypotheek of beleggingshypotheek spaar je, meestal via een verzekeraar, voor je hypotheek. Dit ‘sparen’ doe je wederom op een losse bankrekening óf via een levensverzekering. Van je maandelijkse inleg of premie worden aandelen en obligaties gekocht. Het rendement op deze aandelen en obligaties, tezamen met jouw premie, zorgen ervoor dat jij je hypotheek kunt aflossen.

Ook de levenhypotheek en beleggingshypotheek zijn sinds 2013 weinig populair meer omdat tussentijds je hypotheek aflossen verplicht werd. 

Hypotheekvormen en fiscale consequenties

Bij een nieuw afgesloten annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek, heb je recht op maximale hypotheekrenteaftrek. Voor alle andere hypotheekvormen die in 2013 of later zijn afgesloten, geldt dit voordeel niet.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie