Finipedia

Aflossingsvrije hypotheek

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaal je alleen rente en geen aflossing. Je lasten zijn hierdoor fors lager dan bij bijvoorbeeld een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek waarbij je de gehele hypotheek in stukjes moet aflossen. De aflossingsvrije hypotheek is van alle hypotheekvormen de meest eenvoudige. Door de lage maandlasten is deze hypotheek altijd zeer geliefd.

Maandlasten aflossingsvrije hypotheek

De maandlasten hypotheek bij een aflossingsvrije hypotheek zijn zoals gezegd relatief laag doordat je alleen rente betaalt en geen aflossing. Het verschil tussen de bruto en netto maandlasten hypotheek is er echter niet.

Bij alle nieuwe aflossingsvrije hypotheken geldt dat de hypotheekrenteaftrek is afgeschaft. Je bruto hypotheeklasten zijn daarom gelijk aan je netto maandlasten. Heb je jouw aflossingsvrije hypotheek afgesloten vóór 2013, dan heb je wél volledig recht op aftrek van je hypotheekrente.

Aflossen aflossingsvrije hypotheek

Een aflossingsvrije hypotheek moet je ook uiteraard uiteindelijk ook aflossen. Maar omdat je er niet specifiek voor spaart en omdat je tussendoor ook niet aflost, is de volgende situatie van toepassing:

  • Je huis moet voldoende in waarde zijn gestegen. Met de opbrengst van de verkoop, kun je jouw hypotheek aflossen.

  • Je hebt spaargeld beschikbaar, dat mogelijk niet specifiek voor je hypotheek bedoeld was, waarmee je een eventuele restschuld hypotheek na het verkopen je woning kunt opvangen.

Aflossingsvrije hypotheek als aanvulling

Veel mensen sluiten nog altijd een aflossingsvrije hypotheek af, vaak als aanvulling op de lineaire of annuïteitenhypotheek. Hoewel de rente van de aflossingsvrije hypotheek niet fiscaal aftrekbaar is, zijn de lage maandlasten voor veel mensen nog altijd een interessant argument om voor de aflossingsvrije hypotheek te kiezen.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie