Finipedia

Laagste hypotheekrente

De laagste hypotheekrente is vrijwel altijd de hypotheekrente die is gebaseerd op Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Wil je een huis kopen, dan betaal je via deze hypotheekgarantie dus vrijwel altijd een lagere hypotheekrente.

Lage hypotheekrente via Nationale Hypotheek Garantie

Kopers die gebruik maken van Nationale Hypotheek Garantie betalen een lagere rente. Hypotheekgarantie vormt namelijk een vangnet, met name voor banken.

Stel: je wordt werkloos of arbeidsongeschikt. Of je gaat scheiden. Hierdoor kunt je jouw hypotheekrente en aflossing niet meer betalen. In het slechtste geval moet je jouw huis gedwongen verkopen. NHG zorgt er dan voor dat je niet met een restschuld blijft zitten.

De situatie zorgt dus voor zekerheid bij banken. Daardoor biedt de bank jou een lagere hypotheekrente.

Laagste hypotheekrente via ‘onbekende’ bank

De grote bekendere banken in Nederland, zoals ABN AMRO, Rabobank en ING, bieden meestal niet de laagste hypotheekrente. De redenen daarvoor verschillen, maar één belangrijke reden is: de klanten komen toch wel. Het zijn immers bekende banken.

Het zijn vaak de meer onbekende banken die, soms tijdelijk, een lagere rente bieden. Bij deze ‘onbekende’ banken kom je meestal terecht via een financieel adviseur of hypotheekadviseur

Een onafhankelijk financieel adviseur vergelijkt al jouw mogelijkheden qua hypotheekrente. Adviseurs (=verkopers) van banken bieden alleen de hypotheken van hun eigen bank.

Hoe komt de laagste hypotheekrente tot stand?

De laagste hypotheekrente is een afgeleide van de kapitaalmarktrente en euribor, twee macro-economische termen. In normale taal wordt met deze termen het volgende bedoeld: de rente die onze overheid betaalt als deze geld wil lenen (kapitaalmarktrente) en de rente die banken aan elkaar rekenen als ze geld aan elkaar lenen (euribor).

Naast deze economische grondslagen, heeft het tarief dat je aan hypotheekrente betaalt natuurlijk ook te maken met de winst die de bank wil maken.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie