Finipedia

Hypotheekrente

Hypotheekrente is de rente die je betaalt voor een hypotheek. Hypotheekrentes verschillen per rentevaste periode. Hoe langer de periode, hoe hoger de rentetarieven. De hypotheekrente wordt afgeleid van de kapitaalmarktrente en de geldmarktrente of euribor. De kapitaalmarktrente is de rente die de Nederlandse overheid betaalt om geld te lenen. De geldmarktrente en / of euribor is de rente waartegen banken elkaar geld lenen

Actuele hypotheekrente 

De actuele hypotheekrente kan per dag verschillen. Let daarom goed op of bijvoorbeeld bij een hypotheekofferte in de offerte afgesproken hypotheekrente tarieven gelden, en niet de actuele hypotheekrente.

Laagste hypotheekrente

De laagste hypotheekrente is vrijwel altijd de hypotheekrente op basis van de nationale hypotheek garantie. Bij de minder grote en onbekendere banken zijn de hypotheekrentes vrijwel altijd lager dan bij de grotere bekende banken.

Aftrekbaarheid hypotheekrente

De aftrekbaarheid van de hypotheekrente heeft te maken met het type hypotheek. Nieuwe hypotheken waarbij je in 30 jaar de hypotheeklening geheel aflost, zoals de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek, zijn aftrekbaar. Bij nieuwe aflossingsvrije hypotheken geldt de aftrekbaarheid hypotheekrente niet.

Vaste hypotheekrente of variabele hypotheekrente

Je kunt kiezen voor een vaste hypotheekrente of een variabele hypotheekrente. De variabele hypotheekrente kan per dag verschillen. Bij een variabele rente heb je minder zekerheid dan bij een hypotheek met een rentevaste periode. Daarom is je variabele rente vaak lager dan bijvoorbeeld de 10 jaar vaste hypotheekrente.

Je kunt ook kiezen voor een vaste hypotheekrente: 5, 10, 15, 20 of zelfs 30 jaar vast. Een  hypotheekrente die vast staat, is meestal duurder dan een variabele rente. Voor die hogere rente krijg je zekerheid terug. 

Lees meer over:

 

Verschil in rente tussen de rentevaste periodes

Gemiddelde hypotheekrente per rentevaste periode, sinds 1991

 Variabele hypotheekrente  4,50%
 5 jaar vaste hypotheekrente  5,35%
 10 jaar vaste hypotheekrente  5,74%
 20 jaar vaste hypotheekrente  6,20%

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie