Finipedia

Actuele Hypotheekrente

Met actuele hypotheekrente bedoelen we de hypotheekrente van dit moment. De hypotheekrente schommelt regelmatig en is afhankelijk van de Euribor en de kapitaalmarktrente. Twee ingewikkelde termen die min of meer het volgende betekenen. De Euribor is de actuele rente waartegen banken elkaar geld uitlenen. De kapitaalmarktrente is de rente waartegen onze overheid geld leent om uitgaven te kunnen doen. De twee rentes samen, bepalen de actuele hypotheekrente.

Hoe wordt de hypotheekrente bepaald?

Voor het bepalen van de actuele hypotheekrente, hanteren banken de volgende methode: basisrente + risico-opslag + winst

  • De basisrente is de rente die banken zelf moeten betalen.
  • De risico-opslag is de reserve waarmee banken het risico afdekken dat een deel van de mensen de hypotheekrente niet kan betalen.
  • De winst, ook wel renteopslag genoemd, is het geld dat de bank zelf wil verdienen.

Verloop actuele hypotheekrente

Het verloop van de actuele rente voor een hypotheek is grillig en voor een groot gedeelte afhankelijk van economische voorspoed of tegenwind. Natuurlijk is de actuele hypotheekrente ook afhankelijk van de ‘wens’ van de bank om geld te verdienen.

Er zijn meerdere perioden geweest in de historie waarbij zowel de kapitaalmarktrente als de risico-opslag laag waren. Die perioden had de hypotheekrente ook laag moeten zijn. Banken hielden toen echter de actuele hypotheekrente kunstmatig hoog. 

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie