Finipedia

Maximale hypotheek

De maximale hypotheek is het bedrag dat je in Nederland maximaal verantwoord mag en kan lenen. De grenzen bij het berekenen van de maximale hypotheek worden bepaald door de overheid. Wat de maximale hypotheek is die jij kunt krijgen, is met name afhankelijk van je inkomen en de woningwaarde.

Zelf je maximale hypotheek berekenen

Ga je zelf je maximale hypotheek berekenen dan wordt er met name gekeken naar je inkomen en je eventuele schulden. Ook de waarde van je eigen huis speelt een rol in de berekening. 

Maximale hypotheek ook verantwoord?

Er wordt nog wel eens gezegd dat kiezen voor een hypotheek, waarbij je de maximale mogelijkheden van je salaris benut, niet altijd verstandig is.

Bij het verlies van je werk of echtscheiding, kan het inderdaad moeilijker zijn om een hoge hypotheek te betalen. Echter, dat weet de overheid ook wanneer ze de maximale hoogte van de hypotheek vaststelt. Voor de meeste mensen is de maximale hypotheek dus verantwoord.

Hypotheekrisico’s

Stel: je zet je huis te koop. Je wilt een nieuw huis kopen. Maar door de taxatie merk je dat je eigen huis te weinig waard is om je hypotheek af te lossen. Je krijg dan te maken met een restschuld hypotheek. Die restschuld kun je helaas niet altijd meefinancieren in een nieuwe hypotheek. Je moet in dat geval je spaargeld gebruiken.

Nationale Hypotheek Garantie

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is als het ware een verzekering bij betalingsproblemen rondom je maximale hypotheek. Lig je in scheiding of word je werkloos en kun je jouw hypotheeklasten niet meer betalen, dan moet jouw huis mogelijk gedwongen worden verkocht. Zo kan er een restschuld ontstaan. Onder voorwaarden kan de Nationale Hypotheek Garantie deze restschuld voor je betalen.

Een maximale NHG hypotheek is vrijwel altijd goedkoper dan een ‘normale’ hypotheek. Een bank heeft via NHG namelijk meer zekerheid dat hij zijn lening terugkrijgt en biedt daarom de laagste hypotheekrente voor een hypotheek met NHG.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie