Finipedia

Wat je moet weten over hypotheekadvies

Bij hypotheekadvies begeleidt een adviseur jou bij het kopen van een huis in het gehele traject van eerste bezichtiging tot het passeren van jouw leveringsakte en hypotheekakte bij de notaris. Onder hypotheekadvies valt ook het advies bij hypotheek oversluiten, rentemiddeling, aanvragen starterslening, aanvraag woonsubsidies en andere woningvraagstukken.

Ga direct naar:


Zelf hypotheek afsluiten

Je hypotheek afsluiten hoeft niet per se via een hypotheekadviseur. Zelf je hypotheek afsluiten kan ook. In dit geval wordt ook wel gesproken van execution only of een online hypotheek. Het advies sla je dan over. De bemiddeling, ofwel het aanvragen van de lening bij de hypotheekverstrekker, blijft over. Online klik je als het ware je eigen hypotheek bij elkaar. 

Gratis eerste hypotheekadvies?

 "Het eerste gesprek bij een hypotheekadvies is altijd gratis", wordt vaak aangegeven. Er zijn echter geen wettelijke richtlijnen wat er precies valt onder zo'n gratis adviesgesprek, In de praktijk betreft het met name een oriënterend gesprek. Je kunt een aantal vragen stellen en de adviseur geeft een globale uitleg. 

De adviseur gaat nog niet aan het werk om jouw hypotheek in orde te maken. En uiteraard ontvang je niet alle informatie waarmee je zelf je hypotheek kan afsluiten. In dat geval zou de hypotheekadviseur immers geen geld meer verdienen. De meeste hyptheekadviseurs stellen het belang van hun klant voorop. Maar bij het eerste gesprek ben je nog geen "klant" maar slechts een geïnteresseerde.

De hypotheekadviseur geeft duidelijk aan vanaf welk moment hij zijn kosten in rekening gaat brengen. Dit is meestal vanaf het tweede gesprek 

Kosten hypotheekadvies

Tarieven voor hypotheekadvies variëren van € 1.500 tot € 3.000. Advies voor starters is vaak goedkoper dan advies voor mensen die van hun eerste naar tweede huis verhuizen. Deze groep wordt ook wel doorstromers genoemd . Een hypotheek voor zzp'ers of ondernemers is meer werk en daarom duurder. Prijsverschil ontstaat overigens ook omdat de ene adviseur 'gewoon' duurder is dan de andere.

Niet alle adviseurs hanteren een vast tarief. Er zijn ook adviseurs die een uurprijs hanteren. In dat geval geeft de hypotheekadviseur bij voorbaat aan hoeveel uur hij verwacht te besteden aan jouw hypotheekadvies. In dit geval kan het advies achteraf duurder uitvallen dan bij een vast tarief. Er kan namelijk sprake zijn van meerwerk. 

Zelf je hypotheek afsluiten kost € 650 tot € 1.500. En hierbij geldt dat er goedkopere en duurdere partijen zijn. Ook hierbij is het zo dat een 'eenvoudige' hypotheek voor starters vaak goedkoper is dan voor doorstromers. 

Onderdelen hypotheekadvies

Een hypotheekadvies bestaat uit onder meer uit de volgende onderdelen: 

 • Bepalen van je persoonlijke situatie en wensen
 • Risico's inventariseren en bespreken
 • In overleg kiezen van een verantwoorde hypotheek 
 • Bepalen van een passende / noodzakelijke verzekeringen. Onder meer overlijdensrisicoverzekering, arbeidsongeschiktheidsverzekering en een verzekering tegen de gevolgen van werkloosheid. 
 • Opstellen van het totale uiteindelijke advies
 • Aanvragen van een hypotheekofferte bij de hypotheekverstrekker
 • De hypotheekofferte checken
 • In orde maken van verwante verzekeringen
 • Eventuele bankgarantie regelen
 • Wanneer nodig: overbruggingshypotheek in orde maken 
 • Alle hypotheekstukken in orde maken i.o.m de koper (salarisstroken, werkgeversverklaring, jaaropgaaf, legitimatiebewijs, bankafschriften, etc..
 • Helpen met de aankoop huis (taxatierapport, controle koopakte en ontbindende voorwaarden, passeerdatum in de gaten houden, eventueel voor je onderhandelen bij aankoop)
 • De hypotheekakte via de notaris controleren
 • Je verzekeringspolissen checken
 • Jouw hypotheekdossier voor de komende 10 jaar beheren.


Nazorg / Zorgplicht bij hypotheekadvies

Een hypotheekadviseur moet jouw belang voorop zetten in het hypotheekadvies. Dit geldt tijdens het hypotheekadvies maar ook als jouw hypotheekadvies al een aantal jaar geleden is. Dit wordt ook wel nazorg of zorgplicht genoemd. Alles wat specifiek met jouw huidige hypotheek te maken heeft, valt onder het hypotheekadvies van je huidige hypotheek.

Zorgplicht of nazorg bij hypotheekadvies wordt ook wel 'servicewerkzaamheden in aansluiting op bemiddeling'genoemd. Hieronder een overzicht wat nazorg precies is:

 • Vragen beantwoorden over het oorspronkelijke advies
 • Zorgen dat informatie van hypotheekverstrekker bij jou arriveert
 • Helpen met eventuele correspondentie tussen jou en de hypotheekverstrekker, en andersom
 • Benoemen wanneer nieuwe wet- en regelgeving invloed heeft op het oorspronkelijke (product)advies. Ofwel: de hypotheek en aanverwante verzekeringen
 • Klantwijzigingen doorgeven
 • Tijdig signaal geven wanneer einde van een rentevaste termijn nadert
 • Monitoren hoe de opbouw van jouw spaarbedrag zich ontwikkelt bij een spaarhypotheek of beleggingshypotheek
 • Vragen beantwoorden over aftrekbaarheid, voorlopig teruggaaf of belastingaangifte in relatie tot jouw hypotheek

Lid worden

Aanvullend of nieuw hypotheekadvies?

Wil je jouw hypotheek oversluiten, een tweede hypotheek op je woning, je huidige hypotheekvorm omzetten naar een annuïteitenhypotheek of een beroep doen op rentemiddeling? Dit wordt gezien als nieuw of aanvullend hypotheekadvies. Een hypotheekadviseur zal hier kosten voor in rekening brengen.

Serviceabonnement

Nieuwe of aanvullende werkzaamheden kunnen ook vastgelegd worden in een serviceabonnement. Let er in het geval van zo'n abonnement goed op dat de werkzaamheden niet vallen onder nazorg of zorgplicht van het hypotheekadvies. Dat is immers dienstverlening waarop je sowieso gratis recht hebt via het eerste hypotheekadvies. Voor die diensten hoef je dus niet extra te betalen. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

 1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
 2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
 3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie