Finipedia

Hypotheek zonder vast contract

Wanneer je een huis wilt kopen maar je beschikt niet over een vast contract gelden er vaak andere regels. Er zijn dan diverse opties die op jou van toepassing kunnen zijn:

  • Hypotheek op basis van tijdelijk contract met intentieverklaring
  • Hypotheek op basis van flexibel contract met perspectiefverklaring
  • Hypotheek op basis van nul-urencontract en je gemiddelde loon in de afgelopen drie jaren

Ben je ZZP’er? Bekijk dan onze pagina over hypotheken voor ZZP’ers.

Hypotheek met een tijdelijk contract

Wanneer je een tijdelijk contract hebt, omdat je bijvoorbeeld net begonnen bent aan een nieuwe baan, is het mogelijk een hypotheek te krijgen. Vaak zal de hypotheekverstrekker vragen om een intentieverklaring. Dit is een verklaring waarin je werkgever aangeeft dat je, bij dezelfde economische omstandigheden en werkprestatie, in de toekomst een vast contract krijgt. Veel banken zullen je maximale hypotheek dan berekenen volgens dezelfde regels die voor een vast contract gelden.

Als je geen intentieverklaring kunt krijgen van je werkgever dan kan je nog steeds een hypotheek afsluiten. Echter verschilt het dan per bank of dit mogelijk is en hoeveel geld je kunt lenen.

Hypotheek met een flexibel contract of uitzendcontract

Een flexibel contract wordt ook wel een min-max contract of uitzendcontract genoemd. Bij dit contract kan je ook een hypotheek krijgen. Om je kansen als flexwerker te vergroten en je maximale hypotheek te verhogen kan je je uitzendwerkgever om een perspectiefverklaring vragen. Dit is een verklaring waarin je uitzendwerkgever een verwachting geef van jouw perspectief op de arbeidsmarkt. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar je huidige situatie, maar ook naar je vooropleiding, werkervaring en de economische situatie in Nederland.

Wanneer je een perspectiefverklaring krijgt van je uitzendwerkgever betekent dit in feite dat je werkgever verwacht dat je een stabiel inkomen hebt.

Ook zonder deze verklaring bestaan er mogelijkheden een hypotheek af te sluiten. In dat geval zal per bank verschillen of je in aanmerking komt om een hypotheek af te sluiten en hoe hoog de hypotheek is.

Wat betreft de hoogte van je inkomen, die bij dit contract nogal kan verschillen, zal een hypotheekverstrekker kijken naar je gemiddelde bruto jaarinkomen over de afgelopen drie jaren.

Hypotheek met een nul-urencontract

Banken hanteren voor een nul-urencontract, ook wel een oproepcontract genoemd, vaak dezelfde regels als voor een ZZP’er. In dat geval wordt er gekeken naar het gemiddelde loon dat je de afgelopen drie jaren hebt verdiend, waarmee wordt gecompenseerd voor een daling in inkomsten in het laatste jaar.

Rekenvoorbeeld hypotheek nul-urencontract:

  • Inkomen jaar 1: € 45.000
  • Inkomen jaar 2: € 50.000
  • Inkomen jaar 3: € 55.000
  • Maximale hypotheek: € 234.502

Zoals je ziet is het ook met een nul-urencontract goed mogelijk om een hypotheek te krijgen. Dit komt onder andere omdat werkgevers vaak een doorbetalingsverplichting hebben op basis van het aantal in het verleden gewerkte uren.

Wil je weten wat voor jouw situatie de beste aanpak is? Laat je dan voorzien van goed financieel advies door een hypotheekadviseur.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie