Finipedia

Maandlasten hypotheek

De maandlasten voor je hypotheek zijn onder te verdelen in de bruto maandlasten hypotheek en de netto maandlasten hypotheek. Met bruto maandlasten hypotheek wordt bedoeld: het bedrag dat elke maand wordt afgeschreven van je bankrekening en wordt overgemaakt aan de hypotheekverstrekker. Met netto maandlasten hypotheek wordt bedoeld de bruto maandlasten hypotheek minus je belastingteruggave of voorlopige teruggaaf.

Maandlasten = rente + aflossing

De maandlasten voor jouw hypotheek worden gevormd door aflossing plus rente. Van de rente krijg je een gedeelte terug via de hypotheekrenteaftrek. Je bruto hypotheeklasten worden op die manier netto. De renteaftrek is niet van toepassing op het bedrag dat je aflost.

Annuïteitenhypotheek versus lineaire hypotheek

Bij zowel de annuïteitenhypotheek als de lineaire hypotheek los je elke maand een stuk van je hypotheek af.

Je bruto maandlasten bij een hypotheek op basis van annuïteiten zijn elke maand hetzelfde. Netto is dit niet zo. Bij een annuïteitenhypotheek los je het eerste jaar weinig af. Het laatste jaar los je juist heel veel af. Je voordeel via de hypotheekrenteaftrek wordt daarom elke maand kleiner.

Bij de lineaire hypotheek los je elke maand eenzelfde gedeelte af. Je maandlasten hypotheek zijn daarom aan het begin hoger dan bij de annuïteitenhypotheek. Naar het einde toe worden ze steeds kleiner.

Over een looptijd hypotheek van 30 jaar, is de lineaire hypotheek uiteindelijk 4% voordeliger dan een annuïteitenhypotheek. Het voordeel in geld wordt echter vrijwel volledig te niet gedaan door de inflatie.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie