Finipedia

Hypotheeklasten Berekenen

Wil jij jouw hypotheeklasten berekenen? Dan is het belangrijk om meer te weten te komen over de manier waarop die berekening wordt gemaakt. Ook is het verstandig de relevante hypotheekbegrippen te kennen wanneer je je hypotheeklasten wilt berekenen. Een overzicht.

Bruto hypotheeklasten

De bruto maandlasten hypotheek zijn de lasten waarover je nog geen hypotheekrenteaftrek hebt gekregen. Het zijn je maandlasten zoals je ze aan de bank betaalt. Je bruto maandlasten bestaan uit twee componenten: hypotheekrente + aflossing.

Hypotheek aflossen

Eerst over de aflossing. Een hypotheek aflossen kan op verschillende manieren, via verschillende hypotheekvormen:

  • Elke maand exact eenzelfde stuk aflossen. Dit doe je via een lineaire hypotheek.
  • In het begin weinig aflossen en daarna elke maand iets meer. Dit gaat via de annuïteitenhypotheek.
  • Aan het einde van de looptijd hypotheek aflossen met het spaargeld via een bankspaarrekening of kapitaalverzekering. De bijbehorende hypotheekvormen zijn in dat geval: de spaarhypotheek, levenhypotheek of beleggingshypotheek.

Tussendoor of aan het einde van de looptijd je huis verkopen. Je huis moet dan uiteraard voldoende in waarde zijn gestegen. Het kan ook dat je een restschuld hypotheek overhoudt. Deze moet je financieren via eigen spaargeld. Een hypotheek waarbij je niet aflost, is de aflossingsvrije hypotheek.

Netto hypotheeklasten

Zoals aangegeven bestaan jouw hypotheeklasten uit rente + aflossing. Voor de hypotheekrente geldt dat je in de meeste gevallen in aanmerking komt voor hypotheekrenteaftrek, een fiscale teruggave via de belastingdienst. Je netto hypotheeklasten zijn daardoor een stuk lager dan de bruto hypotheeklasten.

Zo werkt belastingteruggave hypotheek

Het aftrekken van hypotheekrente werkt als volgt: het bedrag dat jij aan rente betaalt, mag je aftrekken van je inkomen. Je moet ook nog een bedrag optellen bij je inkomen: het eigenwoningforfait. Dit bedrag is 0,75% van de waarde van je woning.

De belastingdienst beschrijft het eigenwoningforfait als ‘inkomsten uit de eigen woning’. Maar eigenlijk is het ‘gewoon’ een bedrag waarover je geen hypotheekrenteaftrek krijgt.

Per saldo betaal je door de hypotheekrenteaftrek fors minder inkomstenbelasting. Bij de meeste mensen is deze belasting 40,5%. Het exacte percentage vind je in Box 1 van de belastingschijven

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie