Finipedia

Hypotheek aflossen

Met hypotheek aflossen bedoelen we het terugbetalen van de hypothecaire lening aan de bank. Een hypotheek aflossen is bij nieuwe hypotheken altijd verplicht om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. Het aflossen van een hypotheek doe je normaal gesproken in maximaal 30 jaar.

Looptijd hypotheek

Die 30 jaar is de looptijd van de hypotheek. Het is de periode waarin of waarna je de hypotheek moet aflossen. Een looptijd hypotheek beslaat dus meestal 30 jaar maar kan korter zijn. Die 30 jaar is tegelijk de maximale periode waarin je recht hebt op hypotheekrenteaftrek. 

Rekenvoorbeeld hypotheekrenteaftrek 30 jaar

In 2015 sluit je een hypotheek van € 250.000. In 2025 een nieuwe hypotheek van € 350.000. In 2045 heb je dan nog voor € 100.000 (€ 350.000 - € 250.000) recht op hypotheekrenteaftrek. Voor de eerste € 250.000 zijn er dan al 30 jaar verstreken. 

Hypotheekvormen

We kennen in Nederland verschillende vormen van hypotheken. Deze hypotheekvormen hebben te maken met de manier waarop je je hypotheek aflost.

 • Annuïteitenhypotheek
  Bij een annuïteitenhypotheek zijn de bruto maandlasten van je hypotheek elke maand hetzelfde. In het eerste jaar los je in verhouding weinig af op je hypotheek en betaal je veel hypotheekrente. In het laatste jaar los je veel af en betaal je weinig hypotheekrente.

 • Lineaire hypotheek
  Bij een lineaire hypotheek los je elke maand hetzelfde bedrag af. Omdat je in het begin ook veel rente betaalt, is de lineaire hypotheek de eerste jaren duurder dan de annuïteitenhypotheek. Over een looptijd van 30 jaar is de lineaire hypotheek iets goedkoper dan de annuïteitenhypotheek.
 • Aflossingsvrije hypotheek
  Op een aflossingsvrije hypotheek los je niet tussentijds af. Wel betaal je maandelijks rente. De rente over een nieuwe aflossingsvrije hypotheek is sinds 2013 niet meer aftrekbaar. Hierdoor wordt deze hypotheekvorm een stuk minder vaak afgesloten. Over de aflossingsvrije hypotheek van daarvoor is de rente over je hypotheek nog wel aftrekbaar. 
 • Spaarhypotheek
  Bij de spaarhypotheek los je tussendoor niet af maar spaar je elke maand een bedrag om na 30 jaar in één keer je gehele hypotheek af te lossen. Sinds 2013 is de hypotheekrente op een spaarhypotheek niet meer fiscaal aftrekbaar. De populariteit van deze hypotheek is daardoor afgenomen.
 • Levenhypotheek | Beleggingshypotheek
  Bij een levenhypotheek of beleggingshypotheek los je tussendoor niet af maar spaar je elke maand een bedrag via een verzekeraar om na een looptijd van 30 jaar in één keer dat bedrag af te lossen. Het gespaarde bedrag wordt belegd in aandelen en / of obligaties. Je totale gespaarde bedrag kan daardoor hoger of juist lager uitkomen. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

 1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
 2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
 3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie