Finipedia

Boetevrij aflossen hypotheek

Bij iedere bank of hypotheekverstrekker mag je een gedeelte van je hypotheek boetevrij aflossen. Meestal is dit 10% of 15%. Het exacte percentage dat je boetevrij mag aflossen, kun je terugvinden in jouw hypotheekovereenkomst.

Waarom hypotheek aflossen?

Een hypotheek aflossen doe je meestal om je maandlasten hypotheek te verlichten. Of om de waarde van jouw eigen huis en de hoogte van je hypotheek met elkaar in evenwicht te brengen. Maar als je in één keer heel veel aflost, kun je te maken krijgen met een boete.

Wat is een boete bij hypotheek aflossen?

Je wilt een huis kopen en hebt daarvoor geld nodig, ofwel een hypotheek. De bank geeft je dat geld in ruil voor een bepaalde hypotheekrente. Die rente vormt de inkomsten van de bank.

De bank rekent op die inkomsten. Ga jij een stuk hypotheek aflossen, dan krijgt de bank minder rente en dus minder inkomsten. Om dat verlies aan inkomsten te compenseren, brengt de bank een boete in rekening. Een klein deel van je hypotheek mag je wél boetevrij aflossen, als een soort coulance.

Hoeveel mag je boetevrij aflossen?

Bij veruit de meeste banken kun je 10% boetevrij aflossen. Bij minder banken geldt 15% boetevrij en slechts bij een paar banken betaal je helemaal nooit een boete: je mag in dat geval 100% van je hypotheek boetevrij aflossen.

Boete bij hypotheek oversluiten

Je krijgt niet alleen te maken met een boete als je besluit af te lossen. Bij je hypotheek oversluiten, krijg je bij de meeste banken ook een boete. Als je je hypotheek oversluit, los je als het ware in één keer volledig af en sluit je automatisch een nieuwe hypotheek tegen een nieuwe hypotheekrente. De boete hypotheek oversluiten is, net als de boete bij aflossen, ook afhankelijk van hoeveel inkomsten de bank misloopt.

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

  1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
  2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
  3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie