Finipedia

Ontbindende voorwaarden

De ontbindende voorwaarden zijn de voorwaarden waarmee de koop van je eigen huis niet doorgaat. Het voorbehoud financiering is de bekendste. Maar wat zijn andere ontbindende voorwaarden?

Zelf ontbindende voorwaarden kiezen

Ontbindende voorwaarden vormen een onderdeel van een voorlopig koopcontract. Je bepaalt zelf welke voorwaarden met een ontbindende strekking je wilt opnemen.

Houd de verkoper tevreden

Zorg er altijd voor dat de verkoper van een huis zich in jouw voorwaarden kan vinden. Hoe meer ontbindende voorwaarden jij opneemt, hoe minder enthousiast de verkoper of verkopend makelaar is om jou het huis te verkopen. Immers, de kans dat jij alsnog afhaakt, is door alle voorwaarden relatief groot.

Meest gebruikelijke ontbindende voorwaarden

Veel voorkomende ontbindende voorwaarden zijn:

 • Financiering
  Dit voorbehoud betekent dat de koop pas doorgaat als jij je financiering rond krijgt. Met financiering wordt meestal bedoeld: jouw hypotheek. Maar ook de overwaarde van je vorige woning en eventueel spaargeld spelen een rol. Een voorbehoud van financiering geldt meestal voor een klein aantal maanden.

 • Bouwkundige keuring
  Een bouwkundige keuring geeft je inzicht in de staat van het huis. Het oog van een kenner kan gebreken en bijbehorende kosten inzichtelijk maken.  Als ontbindende voorwaarde kun je opnemen dat je opnieuw over de prijs zult onderhandelen wanneer je meer dan vijfduizend euro aan renovaties moet besteden. Hieronder vallen uiteraard niet de renovatiekosten die je sowieso al had ingecalculeerd.

 • NHG hypotheek
  Je kunt bij de verkoper bedingen dat de koop alleen doorgaat als jij als koper aanspraak kunt maken op Nationale Hypotheek Garantie.

 • No-Risk clausule
  Een No-Risk Clausule zorgt ervoor dat de koop van een huis niet doorgaat als jij je eigen huis niet verkocht krijgt.

 

Ontbindende voorwaarden bij verkoper

Niet alleen de koper kan gebruik maken van ontbindende voorwaarden. De verkoper kan dat ook. Onder andere wanneer hij bedingt dat hij zijn restschuld in zijn nieuwe hypotheek wil kunnen opnemen. Lukt dat niet, dan gaat de verkoop en dus ook de koop niet door.

Professioneel advies over het kopen van een huis, het voorlopig koopcontract, ontbindende voorwaarden of het bieden op een huis kun je inwinnen bij een aankoopmakelaar. 

Meer weten of persoonlijk advies?

Vink hieronder aan over welke onderwerpen je meer informatie wilt ontvangen.

Vink alsjeblieft minstens één onderwerp aan


 ,  
Opzoeken adres gegevens mislukt Handmatig invoeren?


Bedankt voor je interesse, het formulier is verzonden

 1. Je ontvangt een e-mail ter bevestiging
 2. We nemen je vraag / verzoek om informatie snel in behandeling
 3. Afhankelijk van je vraag komt de reactie via Wegwijs of een externe specialist
Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie