Finipedia

Tussenpersoon

Een tussenpersoon is iemand die bemiddelt wanneer een klant een verzekering wil afsluiten. De tussenpersoon bemiddelt dan tussen de klant en de verzekeraar waar de klant een verzekering wil afsluiten. Naast bemiddelen, handelt de tussenpersoon ook administratieve zaken af. Zo incasseert hij de premie en verzorgt hij de schadeafhandeling.

Soorten tussenpersonen

Sommige tussenpersonen zijn verbonden aan een bepaalde verzekeraar en bemiddelen dus alleen voor die ene verzekeraar. Maar, er bestaan ook onafhankelijke tussenpersonen, zoals een onafhankelijk financieel adviseur. Hij werkt niet voor een verzekeraar en vergelijkt dus producten van verschillende verzekeraars voor zijn klanten.

Beloning tussenpersoon

Tussenpersonen kregen vóór 2013 vaak betaald door de aanbieder van het product dat de tussenpersoon verkocht. Verkocht tussenpersoon Y een levensverzekeringvan Bank X, dan betaalde Bank X een zogeheten ‘provisie’ aan tussenpersoon Y. Bank X telde die provisie vervolgens op bij de premie die de klant betaalde. Zo betaalde de klant indirect voor het advies dat hij kreeg.

Sinds 2013 geldt een provisieverbod en mag dit niet meer. De tussenpersoon moet de advieskosten voortaan apart in rekening brengen. Hierdoor is meer duidelijkheid over de kosten van advies ontstaan. Ook worden tussenpersonen sinds de invoering van het provisieverbod niet meer verleid om producten te verkopen die veel provisie opleveren, maar misschien niet de juiste keuze voor de klant zijn.

Lid worden

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie