Finipedia

Financieel adviseur

Een financieel adviseur helpt je met het maken van een keuze voor een financieel product dat bij je past. Om jouw wensen in kaart te kunnen brengen, voert de financieel adviseur één of meerdere gesprekken met je. Ook kijkt de financieel adviseur of je bepaalde producten wel kunt betalen en voert hij een aantal wettelijke toetsen uit. Een financieel adviseur rekent advies- en bemiddelingskosten voor zijn werk.

Taken financieel adviseur

De adviseur gaat met zijn klanten in gesprek om een goed beeld van ze te krijgen. Hoeveel risico wil en kan een klant nemen? Wat heeft de klant voor product nodig en kan hij dat financieel aan? Ook voert de financieel adviseur een aantal wettelijke controles uit. Die toetsen of een klant ooit fraude heeft gepleegd, een strafblad heeft en of de identiteit van de klant klopt.

Wanneer de adviseur alle informatie heeft die hij nodig heeft, bekijkt hij de mogelijke financiële producten die aansluiten bij de klant. Uiteindelijk maakt de financieel adviseur zelf een keuze en legt hij aan de klant uit waarom hij die keuze heeft gemaakt. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) controleert of de adviseur zijn taken goed uitvoert.

Raadpleeg het dienstverleningsdocument

Niet alle adviseurs voeren dezelfde taken uit. Ook kunnen de tarieven die een financieel adviseur hanteert flink verschillen. Zo is hypotheekadvies bij een grote bank zoals Rabobank of ING vaak goedkoop. Maar, je krijgt hier nooit écht advies. Een hypotheekadviseur van zo’n bank zal altijd een eigen hypotheek adviseren. Een onafhankelijk financieel adviseur zet wél verschillende partijen voor je op een rij.

Lid worden

Om te achterhalen hoe jouw financieel adviseur werkt, kun je zijn dienstverleningsdocument raadplegen. Dit uniforme document, moet iedere adviseur op de website hebben staan. Je kunt hierin werkzaamheden en adviesprijzen bekijken.

Financieel adviseur nodig

Leveranciers van financiële producten bieden van alles aan: van inboedelverzekering tot levensverzekeringen van pechhulpverzekering tot hypotheek. De makkelijke financiële producten, zoals een spaarrekening,kun je zelf afsluiten. Maak je een verkeerde keuze, dan heeft dat minimale gevolgen.

Maar, er bestaan ook veel ingewikkelde financiële producten waarbij het verstandig is of zelfs verplicht om een financieel adviseur in de arm te nemen. Een hypotheek moet je bijvoorbeeld verplicht afsluiten via een adviseur. Maar, wil je opties of aandelen kopen, dan is het verstandig om ook een onafhankelijk financieel adviseur in te schakelen. Kies je de verkeerde aandelen, dan kost dat heel veel geld. 

Producten voor financieel adviseur

Naast een hypothecair krediet, opties en aandelen, zijn er tal van andere complexe financiële producten waarvoor je een financieel adviseur nodig hebt. Een aantal voorbeelden:

  • Een levensverzekering
  • Een kapitaalverzekering
  • Een lijfrentespaarrekening of lijfrentebeleggingsrecht
  • Een combinatie van meerdere financiële producten als de waarde van één van die producten afhankelijk is van de wat er gebeurt op de financiële markt.

Aansprakelijkheid financieel adviseur

Wanneer jij alle vragen van de adviseur eerlijk hebt beantwoord, maar hij adviseert toch een verkeerd product, dan is de financieel adviseur aansprakelijk voor de schade. Daarom moeten financieel adviseurs een aansprakelijkheidsverzekering hebben.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie