Finipedia

Dienstverleningsdocument

In het dienstverleningsdocument (DVD) staat informatie over de dienstverlening van een financieel adviseur. Het dienstverleningsdocument moet door de financieel adviseur overhandigt worden aan de klant, voordat er daadwerkelijk advies gegeven wordt. In het dienstverleningsdocument staat onder andere wat de adviseur precies voor de klant kan betekenen en wat voor beloning hij daarvoor vraagt.

Dienstverleningsdocument alleen voor complexe producten

De financieel dienstverlener moet een dienstverleningsdocument aanbieden voor complexe producten. Voor minder complexe producten, zoals een inboedelverzekering, is een dienstverleningsdocument niet nodig.

Sinds juli 2013 zijn alle DVD’s gestandaardiseerd. Zo kunnen klanten aan de hand van het dienstverleningsdocument gemakkelijk verschillende financieel dienstverleners met elkaar vergelijken wat betreft kosten en dienstverlening.

Verschillende soorten dienstverlening

Veel adviseurs bieden een complete dienstverlening aan. Die bestaat uit vijf taken die de adviseur voor de klant doet.

  1.        Klantonderzoek. De adviseur zoekt uit wat de klant nodig heeft.
  2.        Het adviseren van een bepaald product.
  3.        Uitzoeken welke aanbieder het best passende product heeft.
  4.        Contact leggen met die aanbieder.
  5.        Het onderhouden van het contact met zowel de aanbieder als de klant. De adviseur geeft veranderingen door en houdt in de gaten of alles goed gaat.

Lid worden

Maar, niet alle adviseurs voeren al deze taken uit. Een adviseur van bijvoorbeeld Rabobank, zal geen hypotheken van andere banken adviseren. Punt 3 en 4 vervallen hierbij dus.

Dienstverleningsdocument rondom klantvraag

Elke klantvraag heeft een eigen dienstverleningsdocument. Zo vind je in het DVD hypotheekvraag informatie over het sluiten van een hypotheek. Het DVD over risico’s afdekken laat aan de klant zien met welke financiële producten hij bepaalde risico’s kan afdekken.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie