Finipedia

Successierecht

Successierecht is de belasting die je als erfgenaam betaalt over een erfenis die je ontvangt. Successierecht is een ander woord voor erfbelasting. Sinds 2010 wordt het woord successierecht eigenlijk niet meer gebruikt. Hoeveel erfbelasting, oftewel successierecht, je moet betalen over een erfenis is afhankelijk van je band met de overledene en de waarde van de erfenis.

Vrijstelling van successierecht

Ontvang je een erfenis, dan hoef je niet over de gehele waarde successierecht te betalen. De Belastingdienst hanteert namelijk vrijstellingen bij erfenissen. Welke vrijstelling voor jou geldt, is afhankelijk van de relatie die je had met de overledene.

Band met overledene

Bedrag vrijstelling 2016

 Partner

 € 636.180

 Ouder

 € 47.715

 Kind of kleinkind

 € 20.148

 Kind met handicap

 € 60.439

 Andere erfgenaam (bijvoorbeeld een neef of grootouder) 

 €   2.122

Successierecht betalen

Komt de erfenis boven de vrijstelling uit, dan moet er belasting betaald worden. Hoeveel erfbelasting je moet betalen is afhankelijk van de hoogte van de erfenis en van de relatie die je met de overledene had.

Waarde erfenis min vrijstelling

Partner en (pleeg)kinderen betalen:

Kleinkinderen en verdere afstammelingen betalen:

Overige erfgenamen betalen:

€ 0 - € 121.902

10% successierecht

18% successierecht

30% successierecht

€ 121.903 en meer

20% successierecht

36% successierecht

40% successierecht

Successierecht besparen

Belastingvrij schenken aan je kind en schenken op papier zijn manieren om te voorkomen dat je kind na je overlijden veel successierecht moet betalen. Beide vormen van schenken kun je doen terwijl je nog leeft. Op die manier schuif je alvast een deel van je vermogen belastingvrij door naar je kinderen. Wacht je totdat je overlijdt, dan betalen je kinderen meer successierecht, omdat de erfenis groter is.

Lid worden

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie