Finipedia

BEM-clausule

Het is mogelijk om een spaarrekening kind met BEM-clausule te openen. Door een BEM-clausule op te nemen in de spaarrekening, blokkeer je het geld dat je op de spaarrekening zet. Wanneer je kind achttien jaar is, kan hij bij het geld op de spaarrekening.

BEM-clausule en kantonrechter

Niet alleen je kind, maar ook jijzelf kunt niet zomaar over het geld beschikken dat op een spaarrekening met BEM-clausule staat. Wanneer je het geld toch wilt opnemen, moet je toestemming vragen aan de kantonrechter. Ook om een BEM-clausule te kunnen aanvragen bij een bank, moet je eerst toestemming hebben van de kantonrechter.

Gewone kinderspaarrekening met BEM-clausule

Banken bieden geen speciale BEM-spaarrekeningen aan. Je kunt een normale kinderspaarrekening openen en daar een BEM-clausule voor aanvragen. Niet alle banken bieden die mogelijkheid.

BEM-clausule en spaarrente

Omdat je de BEM-clausule aanvraagt op een normale spaarrekening, heb je te maken met dezelfde spaarrente als die je krijgt op een spaarrekening. En dat, terwijl je lang niet bij het geld kunt. Via een deposito zet je ook geld vast, maar daarop krijg je een hogere spaarrente. Een BEM-clausule heb je in sommige gevallen echter nodig.

Lid worden

BEM-clausule en erfenis of schadevergoeding

Wanneer je kind een flink bedrag krijgt via een schadevergoeding, schenking of erfenis, kan een BEM-clausule aanvragen verstandig zijn. Sowieso mag een minderjarig kind van de rechtbank niet zelf beschikken over een schadevergoeding. Een verzekeraar stort het geld om die reden alleen op een spaarrekening met BEM-clausule.

Alleen als de schadevergoeding nodig is om letsel of schade te (laten) herstellen mag over het geld beschikt worden. Ook daarvoor moet je toestemming van de kantonrechter vragen.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie