Finipedia

Executeur testamentair

Een executeur testamentair is degene die de erfenis van een overledene afwikkelt en die eventueel de begrafenis van de overledene regelt. Iedereen kan in zijn testament een executeur testamentair aanwijzen. Meestal wijzen mensen iemand aan die ze goed kennen. Soms is dat een familielid, dat ook bij de erfgenamen hoort. Soms is het een goede vriend of vriendin.

Rechten en plichten executeur testamentair

De executeur testamentair krijgt het recht om te beschikken over het nalatenschap van de overledene. Vervolgens moet de executeur ervoor zorgen dat alle erfgenamen krijgen waar ze recht op hebben. Hij moet zich dus verdiepen in het erfrecht en in het testament van de overledene. Ook is het zijn taak om de begrafenis te regelen volgens de wensen van de overledene.

Vaak krijgt een executeur testamentair veel over zich heen. Het komt soms voor dat erfgenamen de executeur niet vertrouwen of jaloers zijn. Wanneer het heel hoog oploopt, mogen erfgenamen bij de rechter het ontslag van de executeur aanvragen. Dit kost echter veel tijd en geld. Daarnaast moeten de nabestaanden een goede reden hebben waarom ze de executeur willen laten ontslaan.

Executeur testamentair en beneficiair aanvaarden

De executeur moet zo snel mogelijk achterhalen wat de erfenis precies inhoudt. Zijn er schulden? En zijn die schulden hoger dan de bezittingen die de overledene had? Aan de hand van wat de executeur testamentair vindt, kunnen de erfgenamen besluiten of ze de erfenis willen verwerpen, aanvaarden of beneficiair aanvaarden.

Wanneer erfgenamen de erfenis beneficiair aanvaarden, accepteren ze de erfenis alleen als er na de afbetaling van de schulden geld over is. Mochten er schuld overblijven, dan zijn de erfgenamen hier niet verantwoordelijk voor. Aanvaard je een erfenis direct, dan is dit wel het geval.

Lid worden

Executeur testamentair voortaan executeur

Tegenwoordig wordt een executeur testamentair gewoon een executeur genoemd. Tot 2003 was een executeur aanwijzen nog mogelijk op andere manieren dan via het testament. Daarom werd de term executeur testamentair toen gebruikt om aan te duiden dat de executeur via het testament was benoemd. Sinds 2003 kun je alleen een executeur aanwijzen via een testament. De toevoeging 'testamentair' is hierdoor overbodig geworden.

Voor een optimale gebruikservaring maakt Wegwijs.nl gebruik van Cookies. Accepteren Meer informatie